Barroso si v Evropské komisi zašéfuje dalších pět let

Štrasburk - Evropský parlament dnes na dalších pět let znovu zvolil předsedou Evropské komise Josého Manuela Barrosa. Třiapadesátiletý Portugalec byl jediným kandidátem a dostal 382 hlasů od 718 přítomných poslanců. Podařilo se mu tak získat i absolutní většinu hlasů z celkového počtu 736 europoslanců. Barroso nicméně nezískal podporu zdaleka všech socialistických europoslanců.

„Považuji to za nesmírnou čest a nesmírně mě to dojímá,“ řekl po svém zvolení Barroso, který byl společným kandidátem všech 27 členských států EU. Dodal, že chce spolupracovat se všemi politickými seskupeními, která usilují o „jednotnou Evropu“. Absolutní většina je pro jeho budoucnost ve funkci předsedy EK důležitá, aby mohl bez větších problémů prosazovat klíčové legislativní návrhy. V roce 2004 pro jeho zvolení hlasovalo 413 europoslanců z celkových 732.

Barroso slibuje udělat maximum pro konec ekonomické recese. Chce bojovat za udržení nízkých úrokových sazeb, za větší transparentnost bankovního sektoru a snížení nezaměstnanosti. Za osobní priority Barroso označil klimaticko-energetický balíček, zabezpečení dodávek energie v Evropě, mimo jiné vybudováním plynovodu Nabucco, boj s protekcionismem a dokončení katarského kola jednání o světovém obchodu.

José Manuel Durao Barroso

- * 23. března 1956 v Lisabonu
- vystudoval práva, ekonomii a politologii
- ministr zahraničí Portugalska (1992-1995)
- šéf portugalských sociálních demokratů (1999-2004)
- portugalský premiér (2002-2004)
- svých funkcí se vzdal v červenci 2004 po nominaci do čela EK
- od listopadu 2004 předseda Evropské komise
- ženatý, tři synové

Barroso nyní musí sestavit novou Evropskou komisi. Pokud by v nejbližší době vstoupila v platnost Lisabonská smlouva, bude mít po dalších pět let každý členský stát svého eurokomisaře. V opačném případě některé země o svého komisaře nejspíš přijdou: EU by pokračovala podle platné smlouvy z Nice, která od letošního roku počítá s redukcí eurokomisařů.

Füle Barrosovo znovuzvolení uvítal

Český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle Barrosovo znovuzvolení uvítal. Je to podle něj dobrá zpráva pro Českou republiku i pro celou Evropskou unii a významný krok směrem ke stabilizaci institucionálního základu, o nějž se unie opírá. Füle České televizi připomněl, že tato i předcházející vláda vyjadřovaly staronovému šéfovi EK podporu. „To, že české předsednictví Evropské unii přispělo významným způsobem k jeho znovuzvolení, budeme chtít nějakým způsobem odrazit v našich preferencích,“ uvedl Füle, nicméně odmítl, že by Česká republika podporovala Barrosa s vidinou nějakých výhod.