Clintonová vzkazuje Česku: Náš zájem o vás trvá

New York – V newyorském hotelu Waldorf-Astoria zasedli ke společnému jednání český ministr zahraničních věcí Jan Kohout a jeho americká kolegyně Hillary Clintonová. Hlavním tématem bylo americké odstoupení od plánu na vybudování protiraketového deštníku v Česku a v Polsku. Clintonová Česko ubezpečila, že Spojené státy mají zájem o další spolupráci s ČR jak v oblastech vědy a výzkumu, tak i v rozvoji protiraketové obrany v Evropě. Dodala, že Česko pro USA zůstává důležitým spojencem.

Hlubší spolupráci v oblastech vědy a výzkumu si česká diplomacie v uplynulých letech vymiňovala jako protislužbu za umístění amerického radaru na českém území. Loni v říjnu tak s odvoláním na doprovodné smlouvy přislíbil šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) Henry Obering české vědě 12 milionů korun. „Hillary Clintonová zopakovala, že všechny smlouvy - s výjimkou té o umístění amerického radaru - platí, a že Amerika chce nadále spolupracovat s českými vědci,“ řekl americký zpravodaj České televize Michal Kubal.

Kohout vyzval ke spolupráci i v civilním sektoru

„Česká republika v minulosti projevila velkou ochotu spolupracovat se Spojenými státy na protiraketové obraně. My jsme nyní změnili náš přístup. Nový podle nás bude mít větší záběr a bude spočívat na technologii, kterou už lze rozmístit. S Českou republikou ale budeme spolupracovat dál, jak ve výzkumu, tak v dalších oblastech,“ řekla ještě před společným jednáním Clintonová.

Český zástupce Kohout však upozornil, že spolupráce obou zemí by se neměla omezit jen na vojenské projekty, ale měla by mít i „výraznou“ civilní složku. Velký prostor ve vzájemné spolupráci je prý například pro ekonomické projekty.

Vyjádření Clintonové z minulých dní, že ČR i Polsko jsou hlavními kandidáty na umístění nových mobilních antiraket, které USA zamýšlejí v Evropě rozmístit místo původně plánované části protiraketového štítu, je podle něj nutné chápat jako vyjádření vůle dále spolupracovat, jako ujištění, že Česko ani Polsko nejsou opuštěny, a tedy jako politické gesto.

Jan Kohout a Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod