USA a Kuba se snaží rozmrazit vzájemné vztahy

Washington - Rozmrazit dosavadní vztahy byl cíl USA a Kuby, které vedly v uplynulém týdnu neohlášené rozhovory na vysoké úrovni. Agentuře AP to řekl vysoký americký diplomat, podle nějž jednání mohou ještě pokračovat. Rozhovory na úrovni vládních zástupců mezi Havanou a Washingtonem jsou první za řadu let. Jde zřejmě o součást snah o novou politiku vlády amerického prezidenta Baracka Obamy.

První náměstkyně amerického ministra zahraničí Bisa Williamsová se setkala s náměstkem kubánského ministra zahraničí Dagobertem Rodríguezem. Během šestidenního pobytu navštívili spolu kubánskou oblast Pinar del Río zasaženou nedávno hurikánem a také státní zemědělský podnik v oblasti.

Pobyt navazoval na jednání ze 17. září, jejichž cílem byla sondáž o obnovení přímých poštovních styků přerušených od roku 1963. Tato jednání byla veřejná, ani jedna ze stran však neuvedla, že Williamsová na Kubě zůstane další téměř týden.

Podle zdroje AP byly rozhovory vedeny „ve vzájemném respektu“, o konkrétních výsledcích se však nezmiňoval. Mluvčí ministerstva zahraničí USA Ian Kelly potvrdil pobyt Williamsové na Kubě, žádné podrobnosti však nezveřejnil.

Vydáno pod