Klausův ortoped havaroval v Rakousku, jeho stav je vážný

Vídeň – Blízký přítel a lékař prezidenta Václava Klause profesor Pavel Dungl havaroval v Rakousku. Dungl byl v jedné z vídeňských nemocnic hospitalizován ve vážném stavu. Je v bezvědomí a napojen na ventilátor. Profesorova rodina nechce žádné podrobnosti o jeho nehodě a zdravotním stavu zveřejňovat. Profesor Dungl vedl v červnu 2008 tým operatérů, kteří vyměnili prezidentu Klausovi kyčelní kloub.

Informaci o havárii přednosty ortopedické kliniky potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Sabina Petrtýlová. Ke zdravotnímu stavu profesora se však odmítla vyjádřit. „Ředitelství Fakultní nemocnice Bulovka bylo informováno o havárii pana profesora Dungla, ale žádné podrobnosti o jeho zdravotním stavu nelze bez jeho souhlasu poskytnout,“ uvedla mluvčí.

Prezident Klaus podle serveru Novinky.cz osobně volal do rakouské nemocnice a ptal se na lékařův stav. O stav profesora Dungla se zajímal také český velvyslanec ve Vídni.

Vicekonzul Milan Kovář dnes řekl, že český zastupitelský úřad podnikl veškeré kroky, které činí v obdobných případech při nehodách českých občanů v Rakousku. S profesorovou rodinou je ve spojení. Informace o havárii odmítl Kovář potvrdit. „Zastupitelský úřad není oprávněn cokoliv sdělovat,“ uvedl vicekonzul. Zdůraznil, že rodina si zveřejňování informací o pacientově stavu a nehodě výslovně nepřeje.

Jednapadesátiletý Dungl je přední český ortoped a traumatolog. Je autorem celé řady operačních metod léčení vrozeného vykloubení kyčle, zkrácených končetin či vrozených deformací nohou.