Vysocí politici USA a Íránu se sešli poprvé po 30 letech

Ženeva – Na okraj jaderných rozhovorů se dnes v Ženevě sešel náměstek ministryně zahraničí USA William Burns s íránským hlavním jaderným vyjednávačem Saídem Džalílím. Šlo o první přímý bilaterální kontakt na tak vysoké úrovni mezi USA a Íránem od přerušení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi před 30 lety. Sedmistranná ženevská jednání o jaderné problematice dnes skončila večer dohodou o dalším kole, které se bude konat ještě do konce října.

Burns na schůzce s Džalílím vyzval Írán, aby konkrétními a praktickými kroky prokázal, že cílem jeho jaderného programu není atomová bomba. „Írán musí učinit konkrétní a praktické kroky, které budou v souladu s mezinárodními povinnostmi a které vybudují mezinárodní důvěru v to, že má íránský jaderný program výhradně mírový charakter,“ uvedl.

První kontakt na vysoké úrovni po 30 letech

Kontakty na vysoké úrovni mezi USA a Íránem jsou minimální od přerušení diplomatických vztahů v roce 1979, kdy byla v Íránu vyhlášena islámská republika. Skupina íránských radikálních studentů tehdy přepadla velvyslanectví USA v Teheránu a zajala asi 60 diplomatů a 40 zaměstnanců. Studenti požadovali vydání svrženého šáha. Rukojmí byli propuštěni až v lednu 1981. První íránsko-americká schůzka na vysoké úrovni po 27 letech se konala 28. května 2007 na žádost Iráku. Velvyslanci obou zemí v Iráku jednali výlučně o irácké bezpečnostní situaci. Prezident Barack Obama letos v březnu Íránu nabídl „nový začátek“ v diplomatických vazbách s cílem udělat tečku za desítkami let nevraživých vztahů mezi oběma zeměmi.

Další kolo ženevských jednání se bude konat do konce října

Dnešní ženevské rozhovory Íránu se šesti velmocemi byly prvním přímým jednáním po více než roční pauze. Schůzku vedl nejvyšší diplomat Evropské unie Javier Solana. Účastníci se dohodli na zintenzivnění rokování a Íránci oznámili, že v nejbližších týdnech zpřístupní nově budovaný jaderný komplex u Komu inspektorům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Francouzský účastník jednání Jacques Audibert upřesnil, že se Írán zavázal zpřístupnit nové zařízení do čtrnácti dní.

Solana také oznámil, že se vyjednávači „v principu dohodli, že se uran obohacený na nízkou úroveň v Íránu bude vyvážet do jiných zemí, v nichž bude obohacen na vyšší stupeň“. Rusko a Francie dnes oznámily, že jsou připraveny uran pro Írán obohacovat.

Obama a Clintonová: Dobrý začátek, ale musí následovat činy

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes ve Washingtonu označila ženevská jednání za produktivní, avšak přeje si vidět konkrétní činy Íránu. Totéž později prohlásil i Barack Obama s tím, že pokud nebudou ze strany Íránu následovat konkrétní činy, jsou USA připraveny znásobit tlak na Teherán. „Írán musí konkrétními kroky ukázat, že se bude v otázce svého jaderného programu chovat zodpovědně,“ řekl Obama, který vystoupil s prohlášením v Bílém domě.

Za Írán byl sedmistrannému ženevskému setkání přítomen jeho jaderný vyjednávač Saíd Džalílí. Podle íránských médií řekl, že se Teherán nikdy nevzdá „absolutního“ práva pokračovat v jaderném programu. Svět by se podle něj měl také dohodnout na strategii, která povede k odstranění jaderných zbraní v celosvětovém měřítku. „Bylo to jednání širokého záběru a vytvořila se příležitost pro novou spolupráci, která odstraní obavy světa,“ řekl Dažlílí na tiskové konferenci.

Velmoci se obávají, že Írán v rámci svého jaderného programu vyvíjí jadernou zbraň. Teherán se ale vytrvale brání, že má jen energetické ambice. Západní mocnosti ale opět znejistil, když v pondělí provedl nové raketové testy, a navíc přiznal, že buduje další zařízení na obohacování uranu.

Dnešní jednání bylo první svého druhu po 14 měsících. Tehdy byli stejně jako dnes přítomni zástupci stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Ruska, USA, Číny, Francie, Británie) a Německa. Od dnešní schůzky se nečekal průlom v řešení kontroverzního íránského jaderného programu, spíš otevření tématu s možností dalšího pokračování, což se splnilo.

Írán ochoten povýšit dialog s mocnostmi na úroveň summitu

Írán je ochoten povýšit dialog se světovými mocnostmi o jaderných a dalších otázkách na úroveň summitu, řekl dnes při tiskové konferenci na půdě OSN v New Yorku íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí. Uvedl, že Írán šel do dnešního jednání se světovými velmocemi „s jasnou agendou a plánem postupu“. K obsahu rozhovorů se nevyjádřil, Teherán ale atmosféru hodnotil jako konstruktivní.

Írán je podle Mottakího v budoucnu ochoten jednat o bezpečnostních, ekonomických a dalších otázkách. Ministr ovšem nezmínil přímo problematiku jaderných zbraní.