Do Indonésie míří pomoc ze zahraničí, zázraky se dějí

Jakarta - Vyprošťování lidí z trosek na Sumatře po středečním zemětřesení dál pokračuje. Počet obětí už dosáhl jedenácti set, pohřešují se ale další stovky osob a konečný počet obětí se odhaduje až na několik tisíc. Dnes se nicméně podařilo zachránit dvě ženy, které v troskách strávily 40 hodin. Záchranné práce zatím ztěžuje špatná logistika a nedostatek těžké techniky pro odklízení sutin. Pomoc už poslaly Austrálie, Británie nebo Jižní Korea. Na místě jsou i záchranáři z mise charity České republiky.

Záchranářům se dnes podařil malý zázrak. Z trosek vysoké školy v Padangu vyprostily mladou dívku a učitelku, které pod troskami strávily přes 40 hodin. Učitelka Suci Revika Wulan Sariová byla vyproštěna po 48 hodinách. Byla při vědomí a bez vážného zranění. Stejně na tom byla devatenáctiletá posluchačka druhého ročníku angličtiny Ratna Kurniasari Virgová.

Záchranáři zaznamenali přítomnost živých lidí také pod troskami třípodlažního hotelu Ambacang v Padangu, který zemětřesení změnilo v hromadu pokroucených ocelových nosníků, kusů betonu a polámaných cihel. „Slyšeli jsme hlasy z trosek, ale když se na tu spoušť podíváte, pochopíte, jak nesmírně těžké je pro nás ty lidi vyprostit,“ říká mluvčí záchranného týmu Gagah Prakosa.

Smrt je ve městě všudypřítomná. Desítky mrtvých těl jsou vyrovnány ve Všeobecné nemocnici doktora M. Djamila, která je největší v Padangu a kterou rovněž částečně poškodily otřesy. Lidské ostatky se v tropickém horku začínají rozkládat a rodiny v místních mešitách chystají hromadné pohřby.

Do Indonésie míří pomoc ze zahraničí

Indonéská ministryně zdravotnictví dnes požádala zahraniční země o záchranáře, kteří pomohou hledat pohřešované. Británie poslala 60 hasičů a záchranářů se speciální výstrojí, Austrálie vysílá 44 záchranářů a deset ženistů, dorazilo 75 japonských záchranářů. Pomoci chtějí USA a Švýcarsko. Čína poskytne půl miliardy dolarů, Jižní Korea stejnou částku a navíc 43 záchranářů.

Indonésii ve středu postihlo zemětřesení o síle 7,6 stupně a čas k záchraně živých lidí z trosek se krátí. Otřesy se šířily z moře na západoindonéský ostrov Sumatra. Místní úřady hovoří o 777 obětech a víc než 2 000 vážně raněných, tajemník OSN pro humanitární záležitosti John Holmes ale sdělil, že mrtvých je 1 100 a že stovky lidí jsou pohřešovány. Pod troskami zřícených budov může být stále uvězněno až 3000 lidí.

Obyvatelka Padangu:

„Jsme tady, protože naše domy zemětřesení srovnala se zemí. Bojíme se následných otřesů. Žili jsme blízko pobřeží, tady, výš, je to bezpečnější.“

Tisíce lidí zůstávají v provizorních ubytovnách, jako jsou školy nebo úřední budovy. Ti, co měli domy blízko moře, mají strach, že by další otřesy mohly přinést záplavové vlny, a proto odešli dál do vnitrozemí. Zemětřesení v téměř milionovém Padangu zničilo i školy, nemocnice nebo nákupní centra. Oblast je stále odříznutá od telefonních linek. Částečně se už podařilo obnovit dodávky elektřiny. OSN teď zvažuje zavedení mimořádných opatření, což by umožnilo čerpat peníze na pomoc Sumatře z nouzových fondů organizace.

Samou zasáhlo další zemětřesení

Další, menší zemětřesení dosahující 6,3 stupně Richterovy škály zasáhlo oblast poblíž tichomořských ostrovů Samoa a Tonga. Zatím nejsou zprávy o případných obětech, varování před tsunami vydáno nebylo. V oblasti se nachází i několik Čechů - podle informací českého konzulátu v Sydney jsou ale v pořádku. Ostrovy už v úterý vážně postihly osmistupňové otřesy půdy a následná ničivá vlna tsunami. Zahynuly na dvě stovky lidí.