Prezidentskou amnestii využil v Nigérii další vůdce povstalců

Oporonza (Nigérie) - Poslední významný povstalecký vůdce v ropné oblasti delty Nigeru nazývaný Tompolo složil v neděli zbraně. Udělal to výměnou za amnestii. V sobotu totéž učinili jiní dva prominentní nigerijští rebelové. Nabídka amnestie totiž měla vypršet o nedělní půlnoci. V této oblasti se nacházejí bohatá naleziště ropy a zemního plynu, současně je ale jedním z nejchudších míst západoafrické Nigérie. Různé povstalecké skupiny si útoky na zahraniční těžební zařízení snažily vymoci větší podíl na ziscích ze zdejšího surovinového bohatství.

Nabídku amnestie oznámil nigerijský prezident Umaru Yar'Adua letos 25. června a v platnost vstoupila 6. srpna. Výměnou za složení zbraní vláda povstalcům nabídla finanční příspěvky, vzdělávání a pracovní kurzy pro bývalé bojovníky. Jako první návrhu využili dva předáci rebelů Ateke Tom a Farah Dagogo. Tom však varoval, že útoky začnou nanovo, pokud úřady nesplní sliby rozvoje delty.

O den později vzor svých kolegů následoval vůdce Tompolo, jehož komanda stála za řadou útoků na ropný průmysl v západní části delty. Nigerijskému ministru obrany Godwinu Abbeovi předal odpalovače raket, kulomety a výbušniny v povstaleckém táboře Oporonza.

„To, že Tompolo a jeho skupina složili zbraně, je akt vlastenectví,“ prohlásil Abbe. „Nyní je čas na nás, abychom si sedli a našli řešení pro to, co vedlo ke krizím v tomto regionu. Dnešek znamená začátek pro rozvoj delty Nigeru,“ dodal ministr.

Zahraniční média nicméně upozorňují, že současný mírový proces v oblasti je neprůhledný a povstalecké skupiny pravděpodobně neodevzdaly úřadům všechny své zbraně. Otázkou také zůstává, co bude s tisíci bývalými bojovníky. Někteří prý tvrdí, že budou v útocích pokračovat, na místo starých vůdců prý nastoupí noví.

Povstalci se chopili zbraní v roce 2006. Nelíbilo se jim, že obyvatelé delty Nigeru nemají z ohromných ropných výnosů téměř nic. Nigérie je přitom osmý největší vývozce ropy na světě. Kvůli ozbrojeným útokům v posledních letech ale jely těžební práce jen zhruba na dvě třetiny svých možností.