V Jeruzalémě došlo k ostrým střetům mezi Palestinci a izraelskou policií

Jeruzalém - Chrámová hora v Jeruzalému je znovu dějištěm náboženských střetů. Přístup na ni je omezený, a právě kvůli tomu svolali Palestinci generální stávku. Izrael nasadil do akce 2 500 policistů a vojáků. Vůdce Hamásu vyzval Palestince, aby povstali proti útlaku, který má údajně za cíl izraelské ovládnutí celého Jeruzaléma.

Ve východním Jeruzalémě došlo k násilným demonstracím o přístup na posvátnou Chrámovou horu. V cele skončili 2 mladíci, přes 10 policistů zase v nemocnici. Chrámová hora je posvátným místem pro křesťany, muslimy i židy. Palestinci už přes týden protestují proti tomu, že jim izraelské úřady, oficiálně z bezpečnostních důvodu, omezily vstup. Pustí tam jen ženy a muže nad 50 let.

„Je to součást sionistického plánu na převzetí celého Jeruzaléma. Bitva o mešitu Al-Aksá začala,“ prohlásil vůdce Hamásu Ismaíl Haníja.

Reportáž Jaroslava Kramera a Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Demonstrovalo se i v Gaze, radikální hnutí Hamás, které pásmo ovládá, vyhlásilo Den hněvu. Vládní Fatah vyzýval lid k pokojnému protestu bez násilností. Jeho výzvu vyslyšeli také Palestinci žijící v České republice. Před izraelskou ambasádou v Praze se jich sešlo na 40. Izrael se neobává, že by situace mohla přerůst v další celonárodní povstání.

„Třetí intifády se bát nemusíme, jsou to jen řeči, které mají nastolit atmosféru strachu,“ uklidňuje izraelský vicepremiér Silvan Šalom.

Druhá intifáda přitom v roce 2000 začala proto, že tehdejší předseda opoziční strany Likud Ariel Šaron vstoupil právě na Chrámovou horu.