Na Filipínách zmizel irský misionář

Manila - Filipínská policie a armáda pátrají po 78letém irském misionáři Michaelovi O'Sionóidovi. V neděli ho unesla skupina ozbrojenců přímo z jeho domu v sídle misie ve městě Pagadian. K únosu se nikdo nepřihlásil, úřady podezírají šest různých skupin včetně muslimských povstalců ze skupiny Abu Sayyafa. Ti mají na kontě řadu únosů cizinců kvůli výkupnému.

Skupina Abu Sayyafa je extremistická organizace muslimských separatistů, kteří se na většinově katolických Filipínách vydávají za bojovníky za nezávislý muslimský stát. Na ostrovech Basilan, blízkém Jolu a na poloostrově Zamboanga má asi 400 členů. Je na americkém seznamu teroristických organizací a podle všeho jí výcvik i peníze poskytuje al-Káida. Oslabila ji roční armádní akce, kterou podporovaly USA.

V minulých měsících se organizace uchýlila k únosům za výkupné. S její činností je většinou spojováno drancování, únosy za výkupné a stínání hlav. Při pumovém útoku skupiny v únoru 2004 poblíž hlavního města Manily zahynulo asi 100 lidí.

Filipínští ozbrojenci
Zdroj: ČT24/EBU