Soud s Romanem Polanským proběhne v Los Angeles

Los Angeles - Kauza filmového režiséra Romana Polanského obviněného z pohlavního styku s nezletilou se vrací po dvaatřiceti letech k soudu. Proběhnout má v Los Angeles. Obviněný režisér, kterého proslavily snímky jako Pianista nebo Rosemary má děťátko, zatím čeká na rozhodnutí v domácím vězení ve Švýcarsku. Kalifornský soud už naznačil, že by se kauza mohla rozhodnout rychle. Stalo by se tak, pokud by Polanského obhájci souhlasili s odsouzením v nepřítomnosti nebo kdyby režisér přestal odmítat vydání do Spojených států.

Za sex s třináctiletou dívkou by mohl Polanski ve Spojených státech dostat až dvouletý trest. Původně mu ale hrozilo, že by za mřížemi mohl strávit i padesát let. „Když šla třináctiletá holka ke staršímu pánovi, asi měla vědět, že nebudou háčkovat nebo se dívat na hvězdy,“ prohlásila jedna z obyvatelek Varšavy.

Soud loni nevyhověl Polanského obhájcům

Ne všichni ale stojí o Polanského propuštění. „Nesmí být propuštěn. V normální civilizaci platí, že trestný čin je trestným činem bez ohledu na to, kdo ho spáchal,“ míní jiný obyvatel Varšavy. Polanského obhájci se loni pokusili zastavit jeho stíhání, kalifornský soud ale jejich žádost zamítl. Zatčení slavného režiséra vyvolalo diskusi i mezi filmovými herci. „Roman už dávno za své hříchy z mládí zaplatil. Popel si už na hlavu nasypal,“ podotkl jeden z nich, herec Jan Olbrychski.