Mečiar: Na Štefánika se z rozkazu Čecha střílelo

Bratislava - Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar tvrdí, že na letadlo, ve kterém v roce 1919 při havárii blízko Bratislavy zahynul spoluzakladatel československého státu Milan Rastislav Štefánik, se střílelo. Československým vojákům, kteří údajně palbu vedli, to navíc podle Mečiara nařídil český velitel. Mečiar to řekl v rozhovoru pro slovenskou agenturu SITA. Ve slovenské předvolební kampani tak zároveň oživil letité a nepotvrzené spekulace o Štefánikově smrti.

„Nehodlám zkoumat okolnosti pádu letadla, ani zpochybňovat historickou verzi, ale mluvil jsem s lidmi, kteří mi potvrdili, že dostali rozkaz: 'Sestřelte ho.' A pálili na něho tím, co tehdy na Slovensku bylo, protože jim velitel, shodou okolností Čech, řekl, že je to maďarské letadlo,“ prohlásil Mečiar.

„Byli to lidé, s nimiž jsem se potkával na shromážděních. Tehdy sloužili v československé armádě. Řekli, že ten rozkaz sestřelit Štefánika byl a že po něm stříleli. Zda ho trefili, nebo to byla porucha letadla, to zpochybňovat nemohu,“ dodal vůdce slovenské vládní strany Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS).

Podle Mečiara byl Štefánik všem na obtíž. Zastánci československého státu ho prý považovali za slovenského nacionalistu, katolíkům vadil tím, že byl protestantský luterán. Komunistům zase podle něj nevyhovovalo, že byl protisovětsky založený, což dokázal účastí v bojích v ruské občanské válce proti komunistickým povstalcům.

„Byla to ale osobnost, bez které by nebylo ani československého státu a nebylo by i jiných změn. Když došlo na ocenění zásluh, udělali z něho bezvýznamného ministra války,“ vyložil Mečiar svůj názor na Štefánika.

Milan Rastislav Štefánik zahynul 4. května 1919 při letu na Slovensko. Pád italského dvouplošníku u Bratislavy bývá často přičítán chybě pilota či technické závadě na stroji. Na vině mohlo být ovšem i počasí. Více či méně pravděpodobných teorií o možném průběhu události však existuje celá řada.

Mečiarův výklad, že si českoslovenští vojáci spletli italskou trikolóru s maďarskou, ovšem s tím, že letadlo skutečně sestřelili, podporují hlavně nacionalistické kruhy. Tvrdil to někdejší zakladatel prvního samostatného slovenského státu z dob druhé světové války Jozef Tiso a stojí si za tím i nynější vůdce populistické Slovenské národní strany Ján Slota.

Hovoří se v této souvislosti dokonce o atentátu, jehož údajným zosnovatelem měl být československý ministr zahraničí a pozdější prezident Edvard Beneš, s nímž údajně měl Štefánik po osobní stránce chladný vztah. Někteří historici také tvrdí, že nehodu mohl způsobit sám Štefánik, který prý během přistávacího manévru omdlel a spadl na řídicí páku.

Milan Rastislav Štefánik
Zdroj: ČT24
Vydáno pod