Sao Paulem prošel třímilionový Gay Pride

Sao Paulo - Asi tři miliony homosexuálů i jejich příznivců z řad heterosexuálů v neděli zaplnily ulice brazilského Sao Paula. Účastníci 14. ročníku přehlídky Gay Pride odsoudili homofobii a požadovali rovná práva pro homosexuály. Organizace pro práva gayů konstatovaly, že ačkoliv je Brazílie pro homosexuály relativně příznivou zemí, tak zde v minulém roce během homofobních útoků zahynulo 198 gayů.

Pestrobarevný dav žen a mužů v plavkách a nejrůznějších kostýmech zablokoval během čtyřkilometrového průvodu hlavní dopravní tepny města, lidé však nepřestávali tančit ani za troubení klaksonů aut. Nedělní událost přilákala do největšího města jihoamerického kontinentu i řadu turistů.

Organizátoři přehlídky v Sao Paulu novinářům sdělili, že v rámci akce „Hlas proti homofobii“ budou před letošními brazilskými volbami požadovat po prezidentských kandidátech, aby podpořili prosazení práv homosexuálů. První brazilská přehlídka Gay Pride se uskutečnila v roce 1997 a od té doby se proměnila v největší průvod homosexuálů na světě; předstihla i obdobné slavnosti konané v americkém San Francisku a australském Sydney. Minulý rok se průvodu účastnilo přibližně 3,2 milionu lidí.