V Nigérii zemřelo na otravu olovem už přes 160 lidí

Kaduna (Nigérie) - Nigerijské úřady zasahují proti otravě olovem, která na severu země zabila už 163 lidí, z toho 111 dětí - většinou mladších pěti let. Vláda zřídila mobilní zdravotní střediska pro léčbu desítek školáků, u nichž se známky otravy objevily. Olovo proniklo do pitné vody v důsledku ilegální těžby zlata. Úřady na odmoření nejméně pěti zasažených oblastí vydaly přes půldruhého milionu dolarů. Hrozí nebezpečí, že se olovo v půdě a vodě dál rozšíří s příchodem červencového období dešťů. Vláda však tvrdí, že za poslední týden nemá zprávy o nových případech a že situace je pod kontrolou.

Vysoké hodnoty tohoto jedovatého kovu byly naměřeny v půdě a ve vodních zdrojích v nejméně pěti vesnicích federálního státu Zamfara nedaleko míst, kde jejich obyvatelé nelegálně těží zlato. S pokusy o těžbu tohoto vzácného kovu se na povrch dostalo i olovo, které se v těchto oblastech bohatě vyskytuje a které podle úřadů kontaminovalo jak vodu, kterou dělníci pijí, tak zeminu, s níž jsou lidé v bezprostředním kontaktu. V nejhůře postižené vesnici Yar'Gailma musí být odstraněna vrchní vrstva půdy s vysokou koncentrací olova a nahrazena neznečištěnou zemí.

Na velký počet dětských obětí úřady přišly při každoročním očkování v několika vesnicích, kde nežily prakticky žádné děti. Jejich obyvatelé uvedli, že děti zemřely na malárii. Otravu olovem u vesničanů prokázaly až krevní testy mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

Richard Fuller ze společnosti provádějící dekontaminaci řekl, že testy ukázaly vysoký obsah olova v krvi u dalších stovek dětí, na což pravděpodobně budou v blízké budoucnosti umírat. Nigerijský ředitel služeb v oblasti veřejného zdraví Sa'adu Idris tyto obavy popřel. Za poslední tři týdny se podle něj objevil jen jeden případ klinické smrti na otravu olovem.

Otrava olovem

může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, křečovité bolesti břicha, ztrátu paměti nebo blouznění. V krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají. Mimořádné nebezpečí představuje právě pro malé děti a těhotné ženy.

  • Lékaři bez hranic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1495/149481.jpg
  • Nigerijští školáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171270.jpg