Kardiostimulátor bude mít pomocníka - akcelerometr

Ostrava - Novým vynálezem se může pochlubit ostravská Vysoká škola báňská – Technická univerzita. Laboratoř biomedicínského inženýrství totiž podala žádost na patent na takzvaný akcelerometr. Ten usnadní život lidem, jejichž srdce řídí kardiostimulátor. Pokud vše půjde podle očekávání, budou moci lékaři tento nový vynález používat za dva roky.

V České republice ročně lékaři implantují více než šest tisíc kardiostimulátorů, v Evropě je to celkem přes tři sta tisíc. Kardiostimulátory jsou sice už dnes na vysoké úrovni, přesto mohou špatně vyhodnotit získaná data. Takováto mylná situace může nastat například při jízdě automobilem, kdy vibrace způsobují, že kardiostimulátor přidává na tepu srdce, protože si myslí, že člověk jde do schodů. Tento omyl řeší takzvaný bezdrátový akcelerometr, který má pacient v kapse kalhot.

Ostravský akcelerometr tak najde zajisté uplatnění doma i v zahraničí. „My jsme museli spárovat kardiostimulátor s akcelerometrem a zprovoznit tak komunikaci. Zároveň bylo potřeba navrhnout algoritmus, který upravuje stimulační rytmus kardiostimulátoru na základě informací z akcelerometru,“ popisuje vynález Martin Augustynek z laboratoře biomedicínského inženýrství VŠB-TU Ostrava.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

Tým ostravské biomedicíncké laboratoře podal žádost o patent teprve na jaře. Samotné řízení pak mnohdy trvá více než rok.