Kolumbijská armáda osvobodila z rukou levicové gerily tři rukojmí

Bogotá - Po dvanácti letech osvobodila kolumbijská armáda dva vysoce postavené policisty, které věznili povstalci z hnutí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Oznámil to kolumbijský prezident Álvaro Uribe s tím, že jedním z osvobozených je Luis Mendieta, který se na svobodu dostal v den svých 53. narozenin. V zajetí byl povýšen na generála a patřil k nejdéle vězněným a nejvýše postaveným osobám, jež povstalci drželi jako rukojmí. Dalšími osvobozenými jsou plukovník Luis Murillo a voják Arbey Delgado.

Osvobození rukojmích hraje do karet blízkému spolupracovníkovi současného prezidenta Álvara Uribeho, bývalému ministrovi obrany Juanu Manuelu Santosovi. V neděli s velkou pravděpodobností ovládne druhé kolo kolumbijských prezidentských voleb a stejně jako Uribe bude stavět nekompromisní potření FARC do centra své politiky.

Prezident Álvaro Uribe těsně po osvobození:

„Společné operační komando ozbrojených sil právě zachránilo generála Mendietu a plukovníka Murilla. Jsou v rukou našich ozbrojených sil a ty pokračují v boji.“

Kandidát na prezidenta Juan Manuel Santos:

„Tento den budeme slavit celý život, osvobození dvou policejních důstojníků ze spárů FARCu je skutečným přelomem.“

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Naposledy se podobný úspěch kolumbijským jednotkám podařil v červenci před dvěma lety, kdy ozbrojené síly s pomocí lsti osvobodily někdejší prezidentskou kandidátku Ingrid Betancourtovou.

Levicová gerila financuje z výkupného za rukojmí a z obchodu s drogami svůj boj proti vládě. Za 40 let konfliktu zahynulo už 120 tisíc lidí. Evropská unie, Spojené státy a Kolumbie řadí hnutí FARC mezi teroristické organizace.