V Číně se rodí satira: „One man Čou“ nešetří papaláše a slaví úspěch

Šanghaj - Politická satira je v Číně věcí nemyslitelnou a parodovat komunistické lídry se nikdo neodváží už proto, že své kritiky režim obvykle trestá velmi tvrdě. Komik Čou Li-po, nová herecká hvězda v pokrokové Šanghaji, ale ve svých smělých show prolamuje nejedno politické tabu. Čouovo představení Jsem blázen do peněz se stalo kultem čínského internetu, vyprodává divadla i sportovní haly. V přehnaném provinčním dialektu vyhlašuje Čínskou lidovou republiku jako Mao Ce-tung, ušetřen nezůstává ani bývalý president Ťiang Ce-min nebo současný premíér Wen Ťia-pao.

„Většina čínských komedií jsou levnou zábavou. Já používám humor, abych předal poselství a řekl svůj názor. Publikum je na mých představeních šťastné a lidé z něj odcházejí s mnoha tématy k přemýšlení,“ říká Čou Li-po. Jeho zkušenosti mu prý dodávají odvahu. „Když vstoupím na jeviště lidé se smějí. Vím, co chtějí,“ dodává přesvědčivě komik.

Návštěvnice představení:

„Mluví o věcech, o kterých my se neodvažujeme mluvit. Říká například, že peníze by se v životě měly vydělávat poctivě a s mírou. Jetliže vyděláte příliš, bůh vás zlikviduje. Vtipkuje o každodením životě.“

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Ve svých představeních paroduje nejen komunistické vůdce, ale i všemohoucnost komunistické strany, která umožňuje korupci a přispívá k sociálním nerovnostem. Přes 90 procent nejbohatších Číňanů jsou potomci komunistických lídrů. „Náš drahý premiér při živelných katastrofách vždy jede do nejchudší vesnice, najde tam rolníka v nejšpinavějších šatech, potřese mu rukou a prohlásí: 'Je mi líto, že jsme přišli pozdě',“ opírá se s ironií Čou do premiéra Wen Ťia-paa.

Šanghaj je nejmodernější, nejprogresivnější a nejodvážnější čínské město. Často určuje v zemi trendy a ukazuje směr pokroku. Politická satira Čou Li-pa není výjimkou. Jeho představení by byla v jakémkoliv jiném čínském městě naprosto nemyslitelná. Podle divadelních odborníků Čouovi satira prochází i proto, že většina jeho nejcitlivějších vystoupení je v šanghajštině, které v Pekingu téměř nikdo nerozumí.

  • Představení Čou Li-pa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172963.jpg
  • Čou Li-po autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1730/172959.jpg