OSN se obává eskalace násilí mezi Severní a Jižní Koreou

Ženeva - Rada bezpečnosti OSN vyzvala Severní i Jižní Koreu, aby nestupňovaly napětí v regionu. Vztahy mezi oběma zeměmi se vyhrotily po 26. březnu, kdy severokorejské torpédo potopilo jihokorejskou loď. O život tehdy přišlo 46 námořníků. Soul teď žádá OSN, aby proti KLDR zavedla „přiměřená opatření“. Výzvy OSN ale zatím nepadají na úrodnou půdu. Jižní Korea se chystá obnovit vysílání z tlampačů na společné hranici. Pokud to udělá, hrozí komunistická KLDR vojenským úderem.

„Rada bezpečnosti je vážně znepokojena tímto incidentem, který přinesl smrt 46 námořníků a ovlivnil mír a stabilitu na Korejském poloostrově. Důrazně vyzývá obě strany, aby se zdržely jakýchkoli akcí, které by mohly vystupňovat napětí v oblasti,“ prohlásil předseda Rady bezpečnosti Claude Heller.

Soul dodal i podrobnou zprávu, která dokazuje, že na její námořní loď zaútočila severokorejská ponorka. Japonský vyslanec při OSN potvrdil ve svém vyjádření, že žádné jiné vysvětlení než potopení plavidla torpédem vystřeleným severokorejskou ponorkou neexistuje. „Ptali jsme se na všechny jiné možnosti, ale ostatní teoretická vysvětlení byla vyloučena,“ dodává Jukijo Tarasu.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Severní Korea ale veškerou odpovědnost za zničení lodě odmítá. Radě předložila vlastní verzi příběhu, podle níž celou akci zinscenovala sama Jižní Korea. Severokorejští diplomaté požadují další separátní zasedání. Heller označil za důležité znát argumenty obou stran, stejně jako to, že se Severní Korea na Radu bezpečnosti sama obrátila.

Claude Heller
Zdroj: ČT24