USA se budou podílet na likvidaci chemikálií ve Vietnamu

Hanoj - Pětatřicet let po konci války ve Vietnamu se zástupci USA a Vietnamu domluvili na likvidaci nejproblematičtějšího dědictví konfliktu - následků používání chemikálií Agent Orange. Odstranění chemikálií z přírody a léčba postižených osob vyjde na 300 milionů dolarů (asi 6,3 miliardy korun). USA v této asijské zemi neúspěšně bojovaly v letech 1960 až 1973. Společná komise amerických a vietnamských politiků, vědců a občanských zástupců dnes zveřejnila plán, podle kterého by měly USA a další dárci poskytovat po dobu deseti let každoročně 30 milionů dolarů (asi 626 milionů korun). Americká vláda by se měla na financování podílet asi z poloviny, zbylou část by měly věnovat různé nadace a další dárci.

Třetina celkové částky půjde na odstraňování toxických dioxinů z vietnamské přírody. Dioxiny zde zůstaly po používání známého herbicidu Agent Orange. Ten pokusně používaly americké jednotky, aby měly po opadání listí ze stromů lepší přehled o pohybu nepřátelských sil. Zbylé dvě třetiny peněz budou vynaloženy na léčbu postižených osob, u nichž se předpokládá, že za jejich obtížemi stojí rovněž následky Američany rozprašovaných chemikálií.

K otázce nápravy se stavěl Washington po dlouhá léta chladně

Američtí představitelé požadovali vědecké důkazy o tom, že chemikálie skutečně způsobovaly zdravotní problémy. Armáda USA rozprášila mezi lety 1962 a 1971 nad čtvrtinou bývalého Jižního Vietnamu asi 75 milionů litrů herbicidů. Chemikálie poničily asi dva miliony hektarů lesa a dalších 200 000 hektarů zemědělské půdy. Dopady dioxinů na lidské zdraví jsou spojovány s rakovinou a vrozenými defekty. Vietnamský Červený kříž odhaduje, že následky používání chemikálií trpí až tři miliony osob.

Agent Orange

  • kódové označení používané armádou USA pro směs dvou herbicidů 2,4-dichlorfenoxyoctové kyseliny (2,4-D) a 2,4,5-trichlorfenoxyoctové kyseliny (2,4,5-T)
  • používána armádou USA ve Vietnamu k ničení vegetace v džungli, aby mohly být snáze bombardovány základny a zásobovací trasy nepřátelských jednotek
  • Vedlejším produktem při výrobě jedné ze složek Agent Orange byl vysoce jedovatý dioxin, což je obecný název pro 2,3,7,8-tetrachlordibenzo-p-dioxin (TCDD)
Postižené děti ve Vietnamu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod