Jemenskou věznici tajné služby přepadlo komando

Saná (Jemen) - V Jemenu přepadlo ozbrojené komando velitelství rozvědky a osvobodilo několik vězňů. Při těžkých bojích s ostrahou padlo jedenáct lidí, mezi nimi je i šest vojáků. Informovala o tom agentura AFP. Zdroje se shodují v tom, že mohlo jít o akci objednanou teroristickou sítí al-Káida, jejíž členové byli mezi vězni. Na velitelství zaútočilo asi pět silně ozbrojených mužů v armádních uniformách. Měli rakety, lehké kulomety a granáty. Svědci je viděli vstoupit do budovy a vycházet ven s několika vězni.

Mezi mrtvými je i žena, která na stanici uklízela

Mezi mrtvými je také jedna žena, která na stanici uklízela. Velitelství rozvědky je v adenském přístavu a kromě ní v této části města sídlí také státní televize. Při útoku v domě vypukl požár, který je už pod kontrolou.

Jemen je útočištěm členů al-Káidy prchajících z bojišť v jiných zemích. Jemenská armáda nedávno zakročila proti buňkám na východě země, na což al-Káida reagovala výzvou místním kmenům, aby se chopily zbraní a bojovaly proti vládě.

Právě jemenské odnoži al-Káida se přičítá příprava atentátníka, který se pokusil v prosinci vyhodit do vzduchu letadlo na lince Amsterodam-Detroit. Nigerijský mladík se přiznal, že byl vycvičen v Jemenu.