Požár v Arizoně spálil přes 2000 hektarů porostů

Phoenix (USA) - Hasiči v Arizoně bojují s rozsáhlým požárem, který od neděle spálil oblast o rozloze více než 2 000 hektarů v okolí města Flagstaff ve střední části státu. Kvůli plamenům bylo evakuováno na 800 domů, oheň také zastavil provoz na části americké dálnice, která spojuje Mexiko s Kanadou, a znemožnil tak cestu k turisty vyhledávanému Velkému kaňonu řeky Colorado.

Do likvidace požáru se zapojilo na 300 arizonských hasičů, osm letadel a pět vrtulníků. Na místo dorazil i tým federálních hasičů. Zatím se jim ale nepodařilo dostat oheň pod kontrolu. Situaci komplikuje silný vítr, který přispívá k šíření plamenů. Kvůli němu také v neděli více než pět hodin nemohla vzlétnout letadla, která shazují do plamenů vodu a chemikálie pro udušení ohně. Podle meteorologů se vítr neutiší dřív než v úterý.

Nedaleko města Flagstaff hoří od soboty ještě menší požár, který zatím sežehl na 120 hektarů. Hasiči už ale tento oheň dostali pod kontrolu a dokázali ho částečně uhasit. Příčiny vzniku požárů hasiči zatím neznají.