Ropa ohrožuje egyptská letoviska, aktivisté viní vládu z lehkovážnosti

Káhira – Egyptští ekologičtí aktivisté obviňují vládu ze zlehčování ropné katastrofy u pobřeží Rudého moře. Podle aktivistů začala z poškozené plošiny opět unikat ropa, i přes ujištění vlády, že se únik podařilo zastavit. Ohroženy jsou prý především neobydlené ostrovy na severu Rudého moře. Ropné skvrny se objevily koncem minulého týdne severně od letoviska Hurgada. Podle příslušných úřadů je zapříčinil únik ropy z nedaleké vrtné plošiny. Znečištěno bylo okolo 160 kilometrů pobřeží, včetně několika pláží v turistických oblastech. Cestovní kanceláře, pro které je zasažená oblast cílovou destinací, tvrdí, že již jen v některých lokalitách probíhá dočištění pláží a situace je pod kontrolou úřadů.

Podle informací Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) byly zasaženy pláže na sever od Hurgady. Úklidové týmy nyní čistí zbytky ropy v moři a na plážích. Následky nehody by údajně měly být odstraněny během několika dnů.

Aktivisté egyptské nevládní organizace zabývající se ochranou životního prostředí (HEPCA) varují před nebezpečím, které hrozí ostrovům v severní části Rudého moře, v jejichž okolí se nachází velmi bohatý podmořský život. Podle aktivistů navíc z plošiny začala znovu unikat ropa poté, co se únik minulý čtvrtek podařilo zastavit. Vláda prý o nehodě nedostatečně informuje ze strachu, že by ropná skvrna odradila turisty, kteří jsou pro egyptskou ekonomiku důležitým zdrojem příjmů.

Cestovní kanceláře vyvracejí jakékoli obavy

Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ohlásil, že ropné skvrny v Rudém moři už v oblasti egyptské Hurgady nijak neohrožují turisty. Podle zjištění delegátů kanceláří přímo na místě Hurgadu a oblast jižně od ní ropa vůbec nezasáhla, severně od letoviska probíhá dočišťování pláží i moře. Odstraňují se stopové zbytky ropy a původní stav bude obnoven do dvou dnů.