Na akci homosexuálů v Petrohradě zakročila policie

Petrohrad - Ruská policie dnes v Petrohradu zadržela několik účastníků demonstrace za práva homosexuálů a leseb. Pokojná akce, na kterou se do blízkosti světoznámého muzea Ermitáž dostavilo několik desítek lidí, nebyla povolena úřady, což policii posloužilo jako formální záminka k zákroku. Zadržení podle zahraničních novinářů kladli policistům minimální odpor.

Ještě před policejním zásahem stačili demonstranti rozvinout několik transparentů mimo jiné s nápisy „Homofobie je hanba státu“ či „Právo na sňatek bez kompromisu“. „Je skandální, že nás policie zastavila a že nemáme možnost hovořit o porušování našich práv,“ citovala agentura AP jednoho z organizátorů akce Nikolaje Alexejeva. Shromáždění bylo svoláno na volně přístupné nádvoří Ermitáže, což mělo zajistit pozornost mimo jiné turistů z celého světa mířících do vyhlášeného muzea založeného carevnou Kateřinou Velikou v roce 1764.

Reakce přihlížejících byly rozmanité. „Nechci se dívat na tyto lidi. Přišla jsem se podívat na pamětihodnosti, a ne na tyhle idioty,“ zaznamenala AP slova jednoho z kolemjdoucích. Jiný usoudil, že „každý má mít právo chránit svá práva, jestliže jsou porušována státem“.

Do roku 1993 byl v Rusku homosexuální styk trestný

V postsovětském Rusku od roku 1993 homosexuální styk není trestným činem a řada Rusů ze světa velkého byznysu i kultury svou homosexuální orientaci otevřeně přiznala. V ruské společnosti nicméně převládá odmítavý postoj k homosexuální menšině, který rovněž dávají najevo úřady. Moskevská radnice, stejně jako nyní petrohradská, v minulosti opakovaně zamítla žádosti gayů a leseb o povolení jejich shromáždění. Pokud se podobné akce přesto uskutečnily, opakovaně proti nim zakročila policie.