Vězni z Guantánama požádali na Slovensku o azyl

Bratislava - Tři bývalí vězni z americké základny Guantánamo požádali na Slovensku o azyl. Uvedl to tamní deník SME s tím, že vězni žádost podali už před dvěma měsíci. Slovenské úřady by měly o udělení azylu rozhodnout do třech měsíců od podání žádosti. Trojice vězňů nadále zůstává v uprchlickém táboře v Medveďově, kde na protest proti zdejším podmínkám už skoro týden drží hladovku.

Šéf pobočky úřadu pro utečence Peter Kresák potvrdil slovenským médiím, že trojice vězňů z Guantánama požádala už před dvěma měsíci slovenské úřady o azyl. V řádu týdnů by tedy měli obdržet rozhodnutí. 

To, že vězni požádali o azyl, potvrdil SME i jeden z nich, Adíl alGazzár. „Požádali jsme o azyl před dvěma měsíci. Měli jsme ho ale dostat už, jak jsme přišli na Slovensko,“ stěžuje si alGazzár. Všichni tři vězni jsou už pět měsíců zadržování v uprchlickém táboře v Medveďově. 

Vězni si stěžují především na život v izolaci a také na nevhodnou stravu. Vězni sice mají k dispozici psychologa, ten ovšem podle nich neumí ani arabsky ani anglicky. 

Věznici na své základně v Guantánamu na Kubě zřídily Spojené státy v roce 2002 pro osoby podezřelé z terorismu. Po mezinárodní kritice podmínek v zařízení, v němž byli podezřelí drženi bez řádného procesu, prezident Barack Obama po svém nástupu do funkce před více než rokem oznámil záměr věznici uzavřít. USA se pokoušejí vězně přemístit do jiných zemí.