Alex po zásahu mexického pobřeží zeslábl na nejnižší stupeň

New York/Mexiko - Hurikán Alex udeřil 170kilometrovou rychlostí na mexickou pevninu, načež zeslábl na nejnižší stupeň. Na jeho okraji v sousedním Texasu vyhlásil prezident Obama stav ohrožení. Alex také komplikuje záchranné práce na poškozeném vrtu v Mexickém zálivu. Jak do Texasu, tak do Mexika hurikán přinesl silné deště a záplavy.

Hurikán zasáhl mexickou pevninu v době, kdy přechodně zesílil a meteorologové ho přesunuli na druhý stupeň pětistupňové škály. Síla větru v té době dosahovala 170 kilometrů v hodině. Pak ale polevila na 137 kilometrů a Alex se znovu ocitl na prvním stupni. Směřuje na severozápad rychlostí 16 kilometrů v hodině a předpokládá se, že bude dál slábnout.

V mexickém pobřežním městě Matamoros vichr ohýbal kmeny palem a prudký déšť bičoval místní pláže. Tamní obyvatelé, stejně jako lidé žijící na pobřeží sousedního Texasu, se brodili zaplavenými ulicemi ve snaze nalézt vyvýšené místo. Mnohá pobřežní města vyzvala obyvatelstvo k evakuaci.

Alex zeslábl na první stupeň (zdroj: ČT24)

V mexickém státě Tamaulipas dosahovaly vlny na pobřeží výšky až tří metrů. Voda zaplavila silnice do hloubi mexického vnitrozemí až po průmyslové město Monterrey, kde si ve středu hurikán vyžádal jednu oběť. Muž zahynul pod troskami svého domu podmáčeného deštěm. Podle agentury AFP bylo v Tamaulipas evakuováno přes 17 000 lidí. „Očekáváme, že Alex přinese 25 až 30 centimetrů srážek. Víme ale, že to může být i mnohem horší,“ řekl záchranář Sergio Antonio.

V místě ropné havárie dosahuje výška vln kolem dvou metrů a síla větru se pohybuje kolem 40 kilometrů v hodině. Zařízení, které pracuje na hloubení dvou bočních pomocných vrtů, může pracovat až při vlnách vysokých přes čtyři metry a síle větru 75 kilometrů v hodině.

Přesto byly některé práce zastaveny. Neprovádí se například postřik chemickými látkami nebo kontrolované spalování ropy na hladině. V úterý se podařilo z poškozeného vrtu odčerpat nebo kontrolovaně spálit 25 220 barelů ropy.