V Budapešti se sešla Maďarská národní garda

Budapešť - Policie v Budapešti rozehnala shromáždění nástupnické organizace krajně pravicových Maďarských gard. Ty před rokem rozpustil soud. Jejich členové se ale nechtěli vzdát, a proto vytvořili nové hnutí nazvané Maďarská národní garda. Její první veřejná akce ale skončila dřív, než začala.

Dnes po poledni se v centru Budapešti sešlo několik stovek příslušníků nové Maďarské národní gardy a sympatizantů krajně pravicové strany Jobbik. Chtěli si zde připomenout události z minulého roku, kdy policie na podobném shromáždění rozprášila a zatkla asi stovku osob. 

Dnešní shromáždění kontrolovala slovenská policie, která se chystala zatknout organizátora akce. Došlo ovšem ke střetům gardistů s policisty, policie proto použila slzný plyn, Není jasné, zda policie někoho zatkla. Policie se následně po incidentu stáhla. 

Vstup Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Maďarská garda napadá menšiny v zemi, a to hlavně Romy. Často podnikala i pochody do romských osad. Vystupovala také proti Slovensku, Rumunsku a Srbsku, kde žije mnoho Maďarů. Ti jsou podle gardy utlačováni.