Slovenské vládní strany dnes podepíšou koaliční dohodu

Bratislava - Čtveřice slovenských středopravých stran dnes podepíše koaliční smlouvu o vytvoření budoucí vlády. Jedná se tak o další krok k sestavení pravicové vlády poté, co prezident Ivan Gašparovič 23. června pověřil hlavní volební tvář SDKÚ-DS Ivetu Radičovou sestavením vlády. Ta se stane premiérkou. Přestože se strany již dohodly na rozdělení resortů a postů v Národní radě, kompletní seznam ministrů stále není hotový. V nové slovenské vládě tak vedle SDKÚ zasedne liberální Svoboda a Solidarita (SaS), konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a maďarsko-slovenská strana Most-Híd.

K podpisu koaliční smlouvy by mělo dojít v pět hodin odpoledne v Primaciálním paláci v centru Bratislavy. Za nejsilnější stranu SDKÚ-DS smlouvu podepíše nejen místopředsedkyně a volební lídryně Iveta Radičová, ale také předseda strany Mikuláš Dzurinda. Přestože se strany již dohodly na rozdělení resortů a postů v Národní radě, kompletní seznam ministrů stále není hotový. Čeká se na nominaci KDH pro posty ministra vnitra, zdravotnictví a nového rezortu pro dopravu a regionální rozvoj.

Povolební vyjednávání na Slovensku probíhala relativně rychle, nová vláda vzniká tři týdny po volbách. „Byly to přímé diskuse, dovolím si říct, že v přátelském tónu. Když bylo potřeba zvolit přísnější tón, tak i ten mohl zaznít,“ řekla k povolebním vyjednáváním Radičová. Jejich hlavní problém představovalo obsazení ministerstva hospodářství.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Na Slovensku existuje jednokomorový parlamentní systém. Své zástupce do Národní rady Slováci volili 12. června a volby s rekordním ziskem 34,79 % vyhrála vládní strana Smer-SD Roberta Fica. Nedokázala však najít koaličního partnera, a v zemi se tak opakoval český scénář, kdy vítězná strana voleb skončí v opozici.

Bugárův Híd uspěl - premiér pro menšiny posílí

Spory se vedly také o post vicepremiéra pro lidská práva a národnostní menšiny. Strany se nemohly dohodnout na jeho kompetencích a rozhovory dokonce přerušily. Funkce, která měla dosud pouze poradní charakter, nyní nově získá větší pravomoci. Po dohodě bude moci vicepremiér předkládat návrhy právních norem nebo rozhodovat o rozdělení peněz na menšinovou kulturu.

Post obsadí Rudolf Chmel - zástupce strany Most-Híd, která hájí především zájmy maďarské menšiny na Slovensku. „Zdá se, že to byl rozumný kompromis, čtyři koaliční partneři se museli dohodnout. Dohodli se rychle a tak, aby nikdo necítil ani porážku, ani křivdu,“ konstatoval politolog Miroslav Kusý.

Nová vláda se může funkce ujmout ve čtvrtek

„Nová vláda by se mohla ujmout moci už ve čtvrtek – v den ustavující schůze slovenského parlamentu. Dosluhující premiér Fico už potvrdil, že v ten den podá demisi,“ uvedl předseda strany Most-Híd Béla Bugár. Kabinet však zřejmě nebude mít v parlamentu na růžích ustláno. Čtyřkoalice disponuje většinou pouhých čtyř hlasů. 

Maďarsko doufá, že s nástupem nové slovenské vlády začne etapa lepších vzájemných vztahů obou zemí. Prohlásil to maďarský ministr zahraničí János Martonyi v rozhovoru pro deník Népszabadság. Jednou ze stran nastupující vládní čtyřkoalice pravého středu, která dnes v Bratislavě podepíše koaliční dohodu, je maďarsko-slovenská strana Most-Híd. V dosluhující vládě Roberta Fica působila naopak nacionalisticky orientovaná strana SNS.