Slovenská čtyřkoalice podepsala smlouvu

Bratislava – Čtyři slovenské strany pravého středu podepsaly koaliční smlouvu o vytvoření budoucí vlády. Kdy se pod vedením premiérky Radičové ujme funkcí, nebude jasné dřív než ve čtvrtek. Už teď je ale jasné, že vůbec poprvé ve slovenské historii povede vládu žena – Iveta Radičová. Ta dne spo podpisu dohody prohlásila: „Jsme připraveni převzít odpovědnost za budování Slovenské republiky.“

Vládu spolu vytvoří Slovenská demokratická a křesťanská unie - Demokratická strana (SDKU-DS), liberální Svoboda a Solidarita (SaS), konzervativní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a maďarsko-slovenská strana Most-Híd. Koalice má v Národní radě o 150 členech 79 poslanců.   

Dnes podepsaná koaliční smlouva upravuje pravidla fungování koalice. Je v ní zakotveno i právo veta, které budou moci strany využít během rokování vlády. Smlouva zanikne 30 dní před příštími parlamentními volbami. 

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Prvenství nové slovenské vlády

  • vládu poprvé vede žena
  • poprvé nejsou ve vládě komunisté

Straně Ivety Radičové SDKU-DS přísluší kromě premiérského křesla ještě čtyři ministerské funkce. Předseda strany Mikuláš Dzurinda bude ministrem zahraničí.

Stejně bude mít i SaS a po třech KDH a Most-Híd. V případě strany Most-Híd půjde mezi danými posty o vicepremiéra pro menšiny, jímž bude místopředseda strany Rudolf Chmel. Šéf KDH Ján Fígeĺ povede ministerstvo dopravy.

Kdy bude nová vláda jmenována, není zatím známo. Není ale vyloučeno, že by mohla nastoupit již ve čtvrtek, kdy se koná ustavující schůze parlamentu.

Designovaná premiérka Iveta Radičová a předsedové Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany Mikuláš Dzurinda, strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík, Křesťanskodemokratického hnutí Ján Figeľ (na snímku) a strany Most - Híd Béla Bugár podepsali 6. července v Bratislavě koaliční smlouvu o vytvoření vlády.
Zdroj: Jan Koller/ČTK