Izrael by měl rozhovory s Palestinci obnovit do září

Washignton - Obnovené izraelsko-palestinské rozhovory by podle amerického prezidenta Baracka Obamy měly začít do září. Šéf Bílého domu to řekl po setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Ten do Washingtonu dorazil pouhý den poté, co židovská země potvrdila zmírnění blokády pásma Gazy. Navíc vyjádřil ochotu jednat s palestinskými představiteli.

Netanjahu dnes vyzval palestinského předáka Mahmúda Abbáse, aby se s ním setkal a posunul spolu s ním vzájemná jednání v přímé rozhovory. Přímé rozhovory by se tak mohly obnovit před vypršením dočasného zákazu výstavby osad v Předjordánsku. 

Palestinci se ale k jednacímu stolu nehrnou. Vadí jim mnohé, mimo jiné rozšiřování židovských osad na západním břehu. Palestinská samospráva nyní podmiňuje zahájení přímých rozhovorů tím, že Izrael zmrazí výstavbu osad na palestinských územích na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. 

Netanjahu jednal s Obamou (zdroj: ČT24)

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér:

„S panem prezidentem jsme mluvili o konkrétních krocích pro nadcházející dny a týdny, abychom velmi razantně mírový proces posunuli kupředu.“

Kvůli izraelské výstavbě ve východním Jeruzalémě vypukla letos na jaře roztržka mezi USA a Izraelem. Tel Aviv totiž oznámil záměr postavit 1600 nových bytů pro Izraelce v době, kdy byl v zemi na návštěvě americký viceprezident Joe Biden.