Vláda USA napadla u soudu kontroverzní imigrační zákon

Washington - Americká vláda napadla u soudu kontroverzní imigrační zákon státu Arizona. Stát podle ní nebyl oprávněn normu vydat, protože pravomoci v oblasti imigrace připadají výhradně federální vládě. Opoziční republikáni, kteří v Arizoně vládnou, už rozhodnutí administrativy prezidenta Baracka Obamy kritizovali.

Americké ministerstvo spravedlnosti napadlo zákon u arizonského soudu. Zároveň soud požádalo o vydání předběžného opatření, které by zajistilo, že před vydáním rozsudku nezačne kontroverzní norma platit.

Podle schváleného znění má zákon vstoupit v platnost od 29. července. Legální imigranti podle něj budou muset u sebe mít neustále dokumenty a policie má vyslýchat každého, koho podezírá, že v zemi není legálně. Kritici zákona se obávají, že povede k bezdůvodnému obtěžování Hispánců policií.

Republikáni napadení zákona u soudu kritizovali. Podle nich je zásah proti normě předčasný, protože ještě nezačala platit a není tak jasné, jaké bude mít doopravdy dopady. Podle nich navíc bylo přijetí podobného zákona třeba, protože federální vláda nedělá dost pro to, aby problém s nelegálními přistěhovalci vyřešila.