Šalitova rodina se usadí před sídlem premiéra

Jeruzalém - Tlak na propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita uneseného radikály z hnutí Hamas dál sílí. Dnes se rodina zadržovaného vojáka Šalita hodlá utábořit přímo před sídlem premiéra Benjamina Netanjahua. Neodejdou prý dřív, než se se svým synem setkají. Chtějí, aby izraelská vláda vyměnila Šalita za tisícovku palestinských radikálů. Premiér Netanjahu se ale zdráhá propustit některé z největších teroristů, protože se obává, že by se mnozí z nich hned zapojili do nových protiizraelských útoků.

„Jsme ochotni propustit tisíc palestinských vězňů, ale ne ty nejnebezpečnější. Mohou se vrátit do Gazy, ale ne na západní břeh Jordánu, odkud by na nás mohli znovu útočit,“ řekl na začátku měsíce Netanjahu. 

Podle Hamasu ale právě není otázkou, kolik vězňů bude propuštěných, ale kdo to bude. K výměně tlačí vládu právě Šalitova rodina. Ta se s několika stovkami příznivců vydala na dvanáctidenní pochod z domovského města až k sídlu premiéra. Tam se teď chtějí utábořit do té doby, než bude Šalit propuštěn. 

Rodina bojuje za propuštění Gilada Šalita (zdroj: ČT24)

Seržant Gilad Šalit byl unesen na hranici pásma 25. června 2006, když mu bylo 19 let. K únosu se přihlásily Brigády mučedníka Izzudína Kásama, jež jsou ozbrojeným křídlem Hamasu, a dvě další palestinské radikální skupiny. Hamas nepovolil u Šalita ani jednu návštěvu zástupců Červeného kříže. Přistoupil jen na předání zvukové nahrávky a dvou dopisů v roce 2007 a videozáznamu v říjnu 2009. Podle poslední videonahrávky to ale vypadá, že je Šalit v pořádku.