Nový hit kolumbijského stavebnictví – kávové domky

Praha – Domy se stavějí z ledasčeho – ze dřeva, z cihel, ze slámy a nově také z kávy. V Kolumbii vynalezli způsob, jak využít odpad z výroby jejich nejslavnějšího vývozního artiklu a zároveň poskytnout lidem laciné a kvalitní bydlení bez kácení lesů.

Káva má ke svému růstu v Kolumbii ideální podmínky. Většina kávových plantáží se nachází v nadmořské výšce nad tisíc metrů a navíc je skrápí velké množství deště. Dva metry srážek ročně nejsou žádnou výjimkou. Výhodou pro pěstování pochutiny je i geografické umístění Kolumbie přímo na rovníku, což umožňuje i dvě sklizně ročně.

Nicméně ne všechno, co se na plantáži sklidí, se také stane voňavým životabudičem. Produkce kávy s sebou nese velké množství odpadu. Dříve se většina špatných zrn a slupek bez užitku vyhazovala.

Nedávno ale přišli zpracovatelé kávy s nápadem stavět z odpadu domy. „V této zemi ročně vzniká asi jeden a půl milionu pytlů kávového odpadu, jako jsou slupky a podobně. Malé procento pak pěstitelé znovu využijí, třeba na výrobu hnojiva nebo na siláž. Pořád se ale hodně vyhodí. Je skvělé, že odpad, který nedokážeme využít, se teď bude zase na něco hodit,“ řílá pěstitel kávy Diego Salazar Medina.

Kávový odpad se jednoduše smísí s práškovým recyklovaným PVC, zpracuje se a výsledkem je úplně nová hmota zvaná WPC. Ta je dost pevná a lehká na to, aby se z ní mohly třeba stavět domky. „Tento nový projekt pomáhá životnímu prostředí. Je skutečně velmi ekologický, protože jeden kilogram hmoty vzniklé smícháním PVC a kávového odpadu znamená ušetřený kilogram stavebního dřeva. Dřevo dokáže totiž plně nahradit,“ vysvětluje podnikatel Andres Franco.

WPC je snadno tvarovatelná, lehká a odolná hmota. Dá se velmi snadno spojovat a navíc je levná a ekologická. Cesta k jejímu vývoji ale nebyla úplně přímočará - studenti univerzity v Los Andes testovali několik různých surovin, než přišla na řadu káva. „Nemáme tu lesy určené na těžbu dřeva, jako mají v jiných zemích. Máme ale spoustu bioodpadu z pěstování a výroby kávy. Takže na odpad jsme soustředili pozornost a zkoumali jsme nejrůznější jeho druhy a rozhodovali, co bude technicky nejvhodnější surovinou pro náš projekt. Posoudili jsme cenu a dostupnost a nakonec kávový odpad zvítězil,“ popisuje cestu k výrobě kávového stavebního materiálu profesor Jorge Medina.

Domek postavený z desek WPC je nakonec téměř k nerozeznání od běžných dřevěných domků, jaké stojí po celé Latinské Americe. I když je prostý, jeho obyvatelé mají veškerý komfort, jako je elektřina a tekoucí voda. Dá se zařídit velmi útulně a navíc je prý ušitý na míru místním klimatickým poměrům. Je z lehkého materiálu, takže nepotřebuje tak pevné základy jako klasické domy. Během období dešťů, kdy hrozí sesuvy půdy, je tento domek stabilnější. A pokud by mělo dojít k nejhoršímu a kávový dům se zbortil, obyvatelům hrozí menší nebezpečí než lidem v domech z těžkých materiálů.

Plně vybavený domek stojí sedm a půl tisíce dolarů a existují i levnější verze. Investoři, kteří pomáhali financovat výzkum surovin a podpořili i výstavbu prvních kávových domků, se už těší na dobré výnosy. Další producenti kávy, jakými jsou Brazílie a Indonésie, jsou lidnaté státy a levné domy se můžou hodit i tam.

  • Zpracování odpadu z kávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178540.jpg
  • Kávový odpad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178542.jpg
  • Desky z kávového odpadu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178543.jpg
  • Stavba kávového domku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178544.jpg
  • Montáž kávového domku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178545.jpg
  • Kávový domek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1786/178546.jpg