Británie bojuje se suchem, Čína s přívalovými lijáky

Londýn/Peking – Nezvyklé vedro a sucho si v Británii zřejmě vyžádaly za poslední dva týdny několik set obětí. Země také zažívá jedno z nejsušších období za poslední století, takže nádrže s pitnou vodou místy klesly na rekordně nízkou úroveň a někde místní úřady vydaly zákaz zalévání zahrad. Vlna horka v Anglii se prý chýlí ke konci a ve Skotsku se již ochladilo. Opačné problémy řeší Čína, kde v důsledku prudkých lijáků zabily sesuvy půdy 17 lidí, 44 dalších se pohřešuje.

Sucho a vedro provázely Británii asi šest týdnů, nicméně o minulém víkendu se již začalo ochlazovat. Dnes v Londýně po dlouhé době dokonce sprchlo. Meteorologové zaznamenali v uplynulých dnech rekordní teploty, nejvíce naměřili 31,5 stupně minulý pátek na letišti Heathrow. To například na středoevropské poměry nejsou vyloženě extrémní teploty, Britové však na ně nejsou vůbec zvyklí. Průměrná teplota v létě se na ostrovech pohybuje kolem 22 stupňů.

Vláda již v některých částech Británie zrušila zákaz kropení zahrad a mytí aut. Ten se týkal především severozápadní Anglie, která obvykle patří k nejdeštivějším regionům. V několika posledních týdnech zde však nespadla ani kapka, což mělo za následek rekordní pokles hladiny v nádržích s pitnou vodou.

Sucho panuje i v Rusku

Rusko se potýká s nejhorším suchem za posledních 38 let. V pondělí večer to podle agentury RIA Novosti oznámil poradce ruského prezidenta pro klimatické otázky Alexandr Bedritskij. „Země takové ničivé sucho nezažilo od roku 1972,“ řekl Bedritskij.

Vlna veder, která zasáhla několik ruských regionů, zničila podle něj úrodu na devíti ze 48 milionů hektarů. Zemědělci hlásí, že nebudou schopni kvůli ztrátám zaplatit půjčky.

Sesuvy půdy zabily v Číně 17 lidí, dalších 44 se pohřešuje

S opačnými problémy se potýká Čína. Sesuvy půdy způsobené prudkými dešti dnes před úsvitem zabily na západě země nejméně 17 lidí, dalších 44 se stále pohřešuje. Záchranné týmy bojují s přetékajícími přehradami. V nejhůře postiženém městě Siao-che v provincii Jün-nan nalezli záchranáři čtyři mrtvé a 38 zraněných. Dalších 42 lidí se však stále pohřešuje. V sousední provincii S'-čchuan zemřelo nejméně 13 lidí a dva jsou nezvěstní.

V západočínském městě Golmud v provincii Čching-chaj mezitím bojovali s přetékající přehradou. Její hladina dnes začala klesat poté, co stovky dělníků a vojáků vykopaly nouzový přetokový kanál. Hladina vody dosahovala metr nad bezpečnostní hranici. O víkendu bylo z oblasti pod přehradou evakuováno asi 10 000 obyvatel. Některé části města Golmud jsou dva metry pod vodou.

  • Nedostatek vody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/174/17391.jpg
  • Přívalové deště v Číně autor: ČTK/AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1795/179459.jpg