Italská policie zatkla 300 členů kalábrijské mafie

Řím - Italská policie zasadila tvrdou ránu obávané kalábrijské mafii Ndrangheta. Jak v Itálii, tak ve Spojených státech pozatýkala při nejrozsáhlejší operaci za poslední roky přes 300 jejích členů. Rozsáhlá síť se základnou na jihu Itálie je podezřelá ze zločinného spolčení, vražd, nelegálního obchodu se zbraněmi a vyděračství. Kalábrijská mafie se podle expertů rozšířila a je klíčovou zločineckou organizací v Evropě. Pašuje taky drogy z Jižní Ameriky. Za nelegální činnost ročně inkasuje větší obnos než, je výše státního rozpočtu ČR.

Největší operace proti mafii za posledních 15 let začala ještě před rozedněním. Zapojilo se do ní 3 000 policistů v Kalábrii na jihu Itálie, ale i v několika regionech severní části Apeninského poloostrova. Vyšetřovatelé se chlubí, že zlikvidovali jádro skupiny, která je dnes ještě mocnější než obávaná sicilská mafie. „Toto byl nejdůležitější zátah proti Ndranghetě od 70. let. Máme kompletní vedení,“ oznámil mluvčí ministra vnitra Alfredo Mantovano.

Giuseppe Pignatone, soudce:

„Velké kalábrijské rodiny řídí už čtvrtá generace mafiánů. Jsou to muži s perfektním vzděláním a kontakty na důležité úředníky i politiky po celé zemi.“

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Vedení mafie včetně osdesátiletého Domenica Oppedisana, muže pokládaného za nejvyššího šéfa organizace, zadrželi policisté v malém městečku v Kalábrii, nejvíce příslušníků, 160 z celkových 320, však carabinieri pochytali v Miláně a okolí. Po relativně nerušených letech začala jihoitalská zločinecká organizace pronikat i do zahraničí – hlavně do Německa. Podle policie však dnešní akcí jejich rozlet tvrdě dopadl.

Italská policie a justice pravidelně zasazují tvrdé rány mafii. Každý měsíc je pozatýkáno mnoho jejích členů, včetně mafiánských pohlavárů, a zajištěn majetek v hodnotě milionů eur. V pondělí policie zajistila v rámci operací proti mafii na jihu země majetek v hodnotě přes 1,3 miliardy eur (asi 340 miliard Kč).

Operace přišla po sérii vražd, které doprovázely snahy odnože Ndranghety na severu země zbavit se své jižní základny. Klany na severu si prý uvědomily, že ony jsou „politickými a finančními plícemi“ zločinecké organizace. 

Ndrangheta se v posledních desetiletích stala nejvýznamnější a nejobávanější ze čtyř mafiánských organizací v Itálii, k nimž patří Camorra v oblasti Neapole, Cosa Nostra na Sicílii a Sacra Corona Unita (Posvátná sjednocená koruna) v Apulii. Podle italského institutu Eurispes dosáhly aktivity Ndranghety ročního obratu ve výši 44 miliard eur (1,15 bilionu Kč), zejména díky obchodu s drogami a zbraněmi.