Ozbrojenci zaútočili v Jemenu na sídlo rozvědky

Saná - Skupina ozbrojenců provedla koordinované útoky na dvě různé budovy jemenské bezpečnostní služby v provincii Abján na jihu země. Těžké střety si vyžádaly nejméně dvě oběti na životech. Jemenské úřady z útoku podezírají místní odnož al-Káidy. V poslední době ale na jihu sílí také separatistické hnutí usilující o obnovení bývalého Jižního Jemenu, který se v roce 1990 spojil se Severním.

Brzy ráno místního času napadli atentátníci sídlo rozvědky v jemenské metropoli. Budovy ostřelovali automatickými puškami, používali i raketomety nebo bomby. 

„Velký počet atentátníků napadl bezpečnostní úřady na začátku pracovního dne. Strážci na ně začali střílet a na místě jsou mrtví a zranění,“ informoval mluvčí místní policie. „Domníváme se, že útočníci byli členy al-Káidy,“ dodal.

Útoky teroristů z al-Káidy na budovy bezpečnostních sil nejsou v Jemenu neobvyklé. V červnu napadli ozbrojenci budovu rozvědky v Adenu a osvobodili zadržované teroristy z tamního vězení. Útok si tehdy vyžádal 11 mrtvých.  

Pentagon propouští z Guantánama Jemence 

Jemen je centrem výcviku islamistické organizace al-Káida, mnoho radikálů se z ostatních zemí do Jemenu přesunuje. V Jemenu prošel výcvikem v táboře al-Káidy i Umar Farouk Abdul Mutallab, který se loni o Vánocích neúspěšně pokusil odpálit nálož v letadle na lince Amsterodam - Detroit. 

Dnešní útoky na budovu rozvědky se odehrály v den, kdy Pentagon oznámil, že Jemenec Mohamed Udajní zadržovaný osm let na americké základně Guantánamo na Kubě bude poslán domů. O jeho propuštění rozhodl americký soudce, když dospěl k závěru, že Udajný nemá žádné vazby na al-Káidu. Mohamed Udajní je první Jemenec, který pojede z Guantánama do vlasti, od zastavení repatriací mužů této národnosti po neúspěšném vánočním atentátu.

Umar Farouk Abdul Mutallab
Zdroj: ČT24