Zakajev smí vycestovat z Polska

Varšava - Exilový čečenský vůdce Achmed Zakajev, který byl v pátek v Polsku krátce zatčen na základě mezinárodního zatykače iniciovaného Ruskem, smí podle tiskových agentur vycestovat z Polska. Zakajev se v pátek večer zapojil do jednání Světového kongresu čečenského národa, který dnes skončil nedaleko Varšavy výzvou k mírovému řešení čečenské otázky. Očekává se, že čečenský aktivista se brzy vrátí do Británie, odkud přijel a kde má politický azyl.

Rusko obviňuje bývalého velitele ozbrojených vzbouřenců v ruském Čečensku z vraždy, únosu a terorismu a prostřednictvím zatykače Interpolu usiluje o jeho vydání. Polsko jako člen Interpolu muselo Zakajeva zadržet a předat soudu k rozhodnutí o jeho dalším osudu. Soud zamítl extradici (vydání k trestnímu stíhání), o kterou usiluje Moskva, s odůvodněním, že právo na azyl udělené Londýnem je platné i pro ostatní členy EU.

Mluvčí Evropské komise Michele Cerconeová potvrdila, že udělení azylu v jedné zemi unie v zásadě platí i v ostatních. Dodala, že EU ale ještě analyzuje konkrétní případ jednapadesátiletého Zakajeva, který byl významnou osobností v čečenských válkách v letech 1994 až 2000 a nyní představuje umírněné křídlo čečenských separatistů.

Světový kongres čečenského národa v závěrečné deklaraci požádal OSN o vytvoření mezinárodního tribunálu pro souzení zločinů v Čečensku. Vyzval také k uspořádání mezinárodní konference k Čečensku pod záštitou Rady Evropy a Evropského parlamentu. Účastníci kongresu odsoudili veškeré násilí, kterého se podle nich dopouštějí obě strany, a vyzvali k mírovému řešení situace.

Čečenský kongres, jehož předsedou je právník Deni Teps, který žije a působí v Petrohradě, není trnem v oku jen Moskvě, jeho legitimitu neuznává ani hlavní velení čečenských rebelů na Kavkaze. Podle webových serverů blízkých vůdci povstalců Doku Umarovovi shromáždění u Varšavy inspiroval Kreml a zorganizovala ho ruská kontrarozvědka.

Vztahy mezi Polskem a Ruskem zřejmě narušeny nebudou

Sám Zakajev, který se s Umarovem rozešel v roce 2007, byl čečenskými extremisty odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti. Důvodem byl pokus o příměří, které prý chtěl dohodnout s Ruskem, a údajné kontakty s nynějším šéfem Čečenska Ramzanem Kadyrovem, jenž spolupracuje s Moskvou.

Polští i ruští analytici soudí, že pobyt a soudní zápletka se Zakajevem vztahy mezi Polskem a Ruskem nenaruší. Podle nich exilovaní čečenští představitelé nepředstavují pro Rusko velkou hrozbu a Moskva se pátečními prohlášeními k vydání Zakajeva hlavně snažila upozornit na své lpění na územní celistvosti a na boji proti terorismu.

Doku Umarov (uprostřed)
Zdroj: ČT24