Washington Post: Američtí vojáci svévolně zabíjeli Afghánce

Washington - Pět vojáků americké pěchoty v Afghánistánu čelí obvinění, že bezdůvodně zabili tři civilisty. Všichni podezřelí obvinění popírají. Informoval o tom dnes americký list The Washington Post. Podle deníku se případ týká příslušníků čety 5. brigády Stryker z druhé pěší divize a jde o nejtemnější sérii obvinění proti americkým silám od zahájení vojenských operací v Afghánistánu roce 2001.

Redaktoři Washington Post (WP) se opírají o armádní dokumenty a rozhovory s osobami obeznámenými s vyšetřováním. První případ se prý odehrál 15. ledna v provincii Kandahár, kde jeden voják hodil před blížícího se afghánského vesničana granát, po jehož explozi začali ostatní vojáci po vesničanovi střílet a zabili ho. Nevyprovokovaný útok předcházel několika měsícům podobných incidentů proti afghánským civilistům.

Podle armádních dokumentů od května do června pět amerických vojáků bezdůvodně zabíjelo celkem třikrát. Otec jednoho z podezřelých vojáků se prý po zmínkách svého syna o první vraždě pokusil upozornit armádu, údajně ale neuspěl. Podle informací WP bylo také již několik vojáků 5. brigády obviněno ze čtvrcení těl obětí. Pořizovali si také jejich fotografie a uchovávali lebky a kosti.

Pohnutky, které vedly k vraždám civilistů, zástupci armády neuvedli. Podle listu však dokumenty vojenských soudů a rozhovory s lidmi znalými případ naznačují, že zabíjení především ze zábavy se dopustili vojáci, kteří holdovali hašiši a alkoholu. V souvislosti s případem také čelí dalších sedm vojáků obvinění, která se týkají právě užívání hašiše, dále pak pokusu bránit vyšetřování a skupinového násilí proti vojákovi, který upozornil nadřízené.