Vatikánská knihovna znovu otevřena, ukrývá literární poklady

Vatikán - Po třech letech oprav Vatikán otevře svou historickou knihovnu, která vlastní největší sbírku rukopisů na světě. Do jedné z nejstarších knihoven na světě mají přístup ale jen vědci, učitelé nebo studenti vysokých škol. Knihovnu založil roku 1451 papež Mikuláš V., když svou soukromou sbírku knih zpřístupnil i dalším zájemcům. Teď se knihovna stará o 75 000 manuskriptů a více než milion knih. Knihovníkům pomáhá i moderní technika.

„Zavedli jsme kontrolu knih pomocí radiové frekvence a mikročipů. To nám hodně pomůže. Dříve, když někdo uložil knihu na špatné místo, už ji vůbec nešlo najít, leda s pomocí náhody. S novým systémem ji ale vystopujeme,“ řekl prefekt Vatikánské apoštolské knihovny Casare Pasini. Jedna z nejstarších knihoven světa je plná skvostů. Mezi nejvzácnější svazky patří třeba Codex Vaticanus Graecus z roku 1209.

Nebo třeba soubor dvaadvaceti egyptských, takzvaných Bodmerových papyrů, který má nevyčíslitelnou hodnotu. „Věnovali nám ho teprve nedávno, přesto je to jeden z nejcennějších exemplářů,“ prohlásil zástupce prefekta Ambrogio Maria Piazzoni. Papyry Bodmer č. 14 a 15 obsahují Lukášovo a Janovo evangelium v podobě z roku 200 po Kristu. Pokud apoštol Jan zemřel okolo roku 100, pak tento manuskript vznikl jen dvě až tři generace poté.

Knihovna se stále modernizuje. Větší komfort čeká i samotné badatele, kteří knihovnu navštíví. V sále zdobeném renesančními freskami se konečně mohou připojovat k bezdrátové síti a prohlížet si katalog na vlastním notebooku.