Provdám dceru. Zn. Ne pro lásku, ale pro peníze

Šanghaj - Čína prochází nezvyklou krizí. Mladí Číňané preferují život bez rodinných závazků, a tak v zemi klesá počet sňatků. Rodina je přitom jednou ze základních čínských hodnot. Rodiče proto berou věci do svých rukou a pro své svobodné potomky organizují sňatkové burzy. Pro mladé Číňanky hledají rodiče bohaté ženichy. Mladí muži zase chtějí Číňanky, které se budou věnovat rodině, a ne kariéře.

V parku Lidu v Šanghaji se každý víkend shromažďují stovky rodičů hledajících vhodného partnera pro své děti. Vyměňují si telefonní čísla, nebo dokonce prezentují své ratolesti na podomácku vyrobených inzertních tabulích. Požadavky na sňatkové burze jsou vysoké. Například pro dcery chtějí rodiče jen muže s dobrým příjmem, bytem a autem. Láska a city jsou podružné. Na inzerátech se dozvíte místo narození, datum narození, výšku postavy a také měsíční plat nebo zda případný ženich či nevěsta vlastní nějaký majetek.

Úspešné ženy zůstavají na ocet

Sňatková burza v Číně (zdroj: ČT24)

Na burzách působí i svatební agenti. Čchen Pin je profesionální dohazovačem už sedm let. Bezradným rodičům pomáhá za jednorázový poplatek v přepočtu necelých tisíc korun. V jeho databázi je přes 2 000 jmen, seřazených podle tržní hodnoty. „Nejlépe jdou na odbyt muži v dobrém věku, s penězi a vlastním bytem. Ženy s těmito vlastnostmi se naopak téměř nedají udat. Úspěšné ženy mají problém, nikdo je nechce,“ popisuje své zkušenosti Čchen Pin.

„Podle čínské tradice musí být muž silnější než žena. Muži se nezávislých žen bojí. Vidím to na své vlastní dceři. Je těžké najít někoho vhodného,“ říká matka mladé vysokoškolačky. Úspěšné mladé ženy tak často svou oslnivou kariéru dokonce zamlčují. Neprovdaných dobře postavených třicátnic je dnes už v zemi tolik, že mají jako sociální skupina specifický název. Jsou to šeng-nu – takzvané zbytkové ženy.

Některé z nich proto hledají partnera, kde se dá - například v rychloseznamkách. Seznamovací televizní pořady zase lámou rekordy ve sledovanosti. Muži v nich chtějí tradiční ženy a ty zase chtějí peníze. Vláda proto některé pořady zakázala, protože ukazují společnost v příliš materialistickém světle.

  • Sňatková burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1964/196383.jpg
  • Mladí Číňané v rychloseznamce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1964/196380.jpg