Fejk končí jako ředitel Českého centra v New Yorku

New York - Petr Fejk odchází z funkce ředitele českého centra a české národní budovy v New Yorku. Důvodem pro odchod podle Fejka jsou rozdílné představy o fungovaní České národní budovy, kde centrum sídlí, mezi ním a vedením Českých center. Bývalý ředitel pražské zoo ukončí své působení v New Yorku k 31. prosinci a vrátí se do České republiky.

„Současný způsob řízení České národní budovy a Českého centra New York není v souladu s mým stylem práce a s mou představou o ekonomické a programové aktivizaci těchto zařízení,“ uvedl Fejk.

Fejk se novým ředitelem Českého centra i České národní budovy stal od letošního ledna. V srpnu v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes uvedl, že nemá podmínky pro uskutečnění svých plánů, a stěžoval si na nedostatek pravomocí. „Bohužel musím potvrdit, že se mi vizi, se kterou jsem vyhrál výběrové řízení, nedaří prosadit,“ uvedl mimo jiné.

Krátce po nástupu do New Yorku Fejk řekl, že chce České centrum více otevřít či zlepšit jeho propagaci. Chtěl také například, aby centrum získávalo peníze z více zdrojů, například z pronájmů.

V České národní budově kromě centra sídlí i generální konzulát a krajanská organizace. Secesní budova na Manhattanu prošla v uplynulých letech kompletní rekonstrukcí, znovu se otevřela v říjnu 2008. Její oprava stála téměř 813 milionů korun.

Národní budova v New Yorku
Zdroj: ČT24