Indonésii zasáhla dvě silná zemětřesení, hrozí lokální tsunami

Jakarta - Dvě silná zemětřesení krátce po sobě pocítil východ Indonésie. První mělo sílu 6,6 stupně Richterovy škály, následující přes sedm. Zatím není jasné, jestli otřesy napáchaly vážnější škody. Tichomořské centrum pro varování před tsunami uvedlo, že ničivé vlny, které by se šířily oceánem, nezaznamenalo - lokální ale přijít můžou.

Podle americké geologické služby (USGS) bylo ohnisko prvního zemětřesení lokalizováno poměrně nehluboko - asi 20 kilometrů pod mořským dnem zhruba sto kilometrů od ostrovů Aru u jihozápadního pobřeží provincie Papua. Druhé mělo ohnisko blízko prvního, ale ne tak hluboko, jen asi 12 kilometrů.

Podle tichomořského střediska pro varování před tsunami vznik oceánské ničivé vlny nehrozí, nicméně mohly by vzniknout tsunami lokální. Ty by představovaly hrozbu především pro pobřežní oblasti jen několik stovek kilometrů vzdálených od ohniska.

Indonéské souostroví leží v takzvaném „tichomořském ohňovém prstenci“, pásmu s vysokou seizmickou i sopečnou aktivitou. Každoročně zažívá asi 7000 zemětřesení. Silné zemětřesení na západě Indonésie v prosinci 2004 a následné obří tsunami připravily v regionu o život přes 230 tisíc lidí, z toho 170 tisíc právě v Indonésii.