Ekologická havárie v Maďarsku si vyžádala nejméně dvě oběti

Budapešť – Nejméně dva mrtví a 120 zraněných, z toho devět vážně – to je dosavadní bilance ekologické havárie u západomaďarského města Ajka, kde se protrhla hráz odkalovací nádrže u velké hliníkárny. Kal obsahující těžké kovy zaplavil vesnice Devecser a Kolontár, kde záchranáři museli evakuovat děti z tamní školy. Z nádrže vyteklo 600 000 až 700 000 kubických metrů kalu; podle záchranářů nehoda postihla asi 300 až 400 místních obyvatel. Železniční a silniční spojení do oblasti bylo přerušeno. Kal pronikl také do řeky Torna a šíří se k dalším vesnicím.

Záchranáři uvedli, že ošetřili šest desítek lidí, z nichž deset mělo vážná zranění, hlavně popáleniny kůže a podrážděné oči. Nejméně tři osoby se ještě pohřešují. Kal zaplavil jednu třetinu obce Devecser, řekl její starosta. Obyvatelé byli vyzváni, aby obec opustili. Ze zaplavených budov je pomáhají odvážet traktory. Někteří lidé zůstali uvězněni na železničním nádraží. Ze střech domů je vysvobozují vrtulníky. Z kolontárské školy musely být evakuovány děti.

Mluvčí ministerstva životního prostředí László Kovács řekl, že kal pronikl také do řeky Torna, což znamená ohrožení obcí podél jejího toku v západomaďarských župách Györ-Moson-Sopron a Vas.

Kal je odpadní produkt při výrobě hliníku, který obsahuje těžké kovy a je pro lidský organismus jedovatý.