Terorista z Manhattanu dostal doživotí

New York - Američan pákistánského původu Faisal Šahzad, který se v květnu neúspěšně pokusil o teroristický útok v centru newyorského Manhattanu, byl dnes odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti podmínečného propuštění. Před soudem se během procesu přiznal, že chtěl spáchat teroristický útok a chtěl zabíjet lidi. Jeho pokus ale nevyšel. Výbušninu, kterou umístil do auta, se mu nepodařilo odpálit.

Faisal Šahzad od začátku spolupracoval s vyšetřovateli. Třicetiletý Pákistánec s americkým občanstvím navíc ušetřil soudu čas a hned na začátku procesu se k pokusu o atentát přiznal. „Chci přiznat vinu a přiznám se stokrát znovu. Dokud Spojené státy nestáhnou své jednotky z Iráku a Afghánistánu, nepřestanou bezpilotními letouny útočit v Somálsku, Jemenu a Pákistánu, nezastaví okupaci muslimských území, do té doby budeme útočit na Spojené státy,“ prohlásil Šahzad. 

Soudkyně Miriam Cedarbaumová:

„Rozsudek je velmi důležitý pro ochranu veřejnosti před dalšími činy obžalovaného a ostatních, kteří by ho chtěli následovat.“

Ten prošel v Pákistánu 40denním výcvikem u tamní odnože Tálibánu. Zpátky do Spojených států se vrátil s 12 tisíci dolary a plánem zaútočit v srdci Manhattanu. Bomby, které sám sestrojil, naložil do auta a zaparkoval ho na Times Square. Selhala ale rozbuška. „Čekal jsem, až uslyším výbuch, ale nic se nestalo. Tak jsem si myslel, že se nálož neodpálila. Šel jsem na nádraží a jel jsem domů,“ popisuje svůj čin Šahzad.

Šahzad, který loni získal americké občanství, žil v USA od 18 let. V poslední době bydlel ve státě Connecticut a živil se jako rozpočtový analytik. Útokem se prý chtěl „připojit ke svým bratrům v džihádu 11. září“ a také dát USA najevo, že se nesmí vměšovat do záležitostí muslimských zemí a musí odejít z Iráku a Afghánistánu.

Faisal Šahzad
Zdroj: ČT24