Teroristické útoky na západní cíle v Jemenu si vyžádaly jednu oběť

Saná - Jemen zasáhla série dvou teroristických útoků na západní cíle. Atentátníci se zaměřili na pracovníky britského velvyslanectví a pobočku rakouské firmy ÖMV. Útoky jednoho člověka zabily a několik dalších zranily. Nesou rukopis teroristické sítě al-Káida, která je na Blízkém východě čím dál aktivnější. Oba dnešní atentáty se navíc odehrály v době, kdy se spekuluje o hrozbě teroristických útoků namířených proti evropským zemím. Jemen před dvěma dny zvýšil bezpečnostní opatření v okolí zastupitelských úřadů.

Raketa vypálená na pancéřované auto britského velvyslanectví v Saná vůz jenom poškodila, zraněni byli tři náhodní chodci. Při druhém incidentu jeden z bezpečnostních strážců začal střílet po přítomných v objektu rakouské společnosti OMV a těžce zranil zaměstnance francouzské subdodavatelské stavební společnosti. Ten krátce nato zemřel. Střelce se podařilo odzbrojit. Zatím není jasné, zda motivem útoku byl osobní spor, nebo terorismus.

Jemenská vláda vyhlásila al-Káidě válku po prosincovém pokusu o atentát na letadlo z Amsterodamu do Detroitu. Nigerijský atentátník se totiž zřejmě cvičil právě v Jemenu. V dubnu zaútočil v Jemenu sebevražedný atentátník na konvoj s britským velvyslancem. Útočník zahynul, tři další lidé byli zraněni. Velvyslanec Timothy Torlot zasažen nebyl. K akci se tehdy přihlásila al-Káida, podle níž je britský velvyslanec hlavní postavou války proti muslimům na Arabském poloostrově. V roce 2008 al-Káida zaútočila na americkou ambasádu v Saná, zemřelo 10 lidí a šest sebevražedných útočníků.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Dnešní události znovu zpochybňují efektivnost jemenské vlády v boji proti teroristům, kteří se do Jemenu uchylují z jiných arabských zemí. Nestabilní a chudý Jemen je totiž pro teroristy ideálním předpolím. Nakolik jsou teroristické akce v regionu řízené z jednoho centra, není jasné. Západní země je ale berou vážně. V nedalekém Pákistánu už radikálové úspěšně sabotují zásobování spojeneckých vojáků v Afghánistánu. Hoří tam další cisterny. Západním zemím připomínají, že válku s teroristy vedou na mnoha frontách najednou.

Francie varuje před cestou do Británie

Francie varuje své občany cestující do Velké Británie. Riziko teroristického útoku na britských ostrovech je podle Paříže vysoké a Francouzi by měli být ostražití zejména ve veřejné dopravě. Spojené království pro změnu upozornilo své lidi na hrozbu úderů ve Francii a v Německu. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére naopak dnes uvedl, že nemá informace o tom, že by Německu bezprostředně hrozil teroristický útok.

Koordinátor EU pro boj proti terorismu Gilles de Kerchove dnes v Bruselu uvedl, že hrozba atentátů v Evropě je skutečná. O tomto tématu budou ve čtvrtek jednat v Lucembursku ministři vnitra zemí EU.