Unikátní přilba se vydražila za desetinásobek odhadní ceny

Londýn - Za 2,3 milionu liber (64 milionů korun) byla dnes v Londýně vydražena unikátní římská bronzová přilba, kterou nalezl na poli v severozápadní Anglii amatérský hledač pokladů. Je to desetinásobek odhadní ceny, se kterou přišla aukční síň Christie's.

Bronzová přilba, kterou doplňuje i maska na obličej, pochází z konce prvního století. Nebyla určena k boji, ale pro sportovní jezdecké slavnosti římské armády. Je to teprve třetí taková přilba nalezená v Británii za posledních 250 let.

Nálezce nejprve o nálezu informoval Britské muzeum, ale pak se rozhodl, že využije práva dát nalezený předmět do aukce. Christie's odhadla její cenu na 200 000 až 300 000 liber.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Přilbu se snažilo koupit regionální muzeum Tullie House, ve kterém je řada římských památek z Cumbrie, ale k dispozici nemělo víc než 1,7 milionu liber. Přilbu nakonec vydražil anonymní kupec po telefonu.

Je tedy možné, že vzácná helma byla prodána do zahraničí. Na tento artefakt se totiž nevztahuje zákon určující, které nalezené historické předměty jsou poklady, a automaticky se tak stávají majetkem Britského muzea. Nálezce a majitel pozemku v takovém případě dostanou kompenzaci.

Bronzová římská přilba nalezená u Crosby Garrett
Zdroj: ČT24/www.christies.com