Svět rozhodnutí Nobelova výboru vítá, Čína ne

Washington/Brusel - Americký prezident Barack Obama vyzval Čínu, aby co nejdřív propustila z vězení disidenta Liou Siao-poa, jemuž dnes norský výbor udělil Nobelovu cenu míru. Ocenění jednoho z autorů Charty 08 dnes uvítala Evropská unie, řada států, světových osobností i neziskové organizace. Čína naopak rozhodnutí Nobelova výboru ostře odsoudila, označila je za „nepřátelské gesto“ a pohrozila, že to poškodí její vztahy s Norskem. Na čínské ministerstvo zahraničí byl dnes předvolán norský velvyslanec, aby mu Peking oficiálně sdělil svůj postoj. Na dvě desítky čínských bojovníků za lidská práva, kteří cenu pro čtyřiapadesátiletého spisovatele a literárního kritika v Pekingu oslavovali, bylo zatčeno.

Peking verdikt Nobelova výboru označil za „nepřátelské gesto“, neboť Liou je prý běžný „kriminálník“. Disident je v současnosti ve vězení, kam jej soud poslal loni na 11 let za „podvracení státní moci“. Čína předem Norsko varovala, že udělení ceny Liouovi by mělo důsledky pro vztahy obou zemí. Norský ministr zahraničí Jonas Gahr Störe řekl, že ocenění čínského disidenta by nemělo vyvolat nepřátelskou reakci ze strany Číny, a zdůraznil, že Nobelova komise je nezávislá na norské vládě.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso oceněnému blahopřál v písemném komuniké. „Rozhodnutí výboru Nobelovy ceny za mír je silným poselstvím podpory všem těm lidem na celém světě, kteří, někdy za velkých osobních obětí, bojují za svobodu a za lidská práva. Tyto hodnoty jsou jádrem Evropské unie a rozhodnutí výboru zdůraznilo jejich význam pro celý svět,“ uvedl Barroso.

Události, komentáře o NC míru pro čínského disidenta (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama apeloval na propuštění Lioua. „Za posledních 30 let učinila Čína dramatický pokrok v ekonomických reformách a zlepšování života svých lidí, když stovky milionů pozvedla z chudoby. Ale tato cena nám připomíná, že politická reforma nedržela krok a že základní lidská práva každého muže, ženy a dítěte musí být respektována,“ uvedl americký prezident.

Pro propuštění disidenta se vyslovila také německá vláda a francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner řekl, že Francie i Evropská unie po zatčení Liou Siao-poa vyjádřily znepokojení a několikrát vyzvaly k jeho propuštění. „Nobelův výbor, který učinil své rozhodnutí nezávisle, chtěl vyslat jasný signál všem nenásilným bojovníkům za prosazování a ochranu lidských práv,“ prohlásil Kouchner. Jeho německý kolega Guido Westerwelle ocenil Nobelův výbor za kuráž a vyjádřil přesvědčení, že udělení ceny nebude mít dopad na diplomatické vztahy s Čínou.

Tibetský dalajlama, jehož vyznamenání Nobelovou cenou v roce 1989 Čína taktéž tvrdě kritizovala, nově oceněnému veřejně pogratuloval. „Rád bych využil této příležitosti k opětovné výzvě, aby čínská vláda propustila Liou Siao-poa a další vězně svědomí, kteří byli zavřeni za to, že uplatňovali svou svobodu vyjadřování,“ vzkázal dalajlama žijící v indickém exilu.

Podobně se vyjádřili i mnozí čínští obhájci občanských práv. Manželka oceněného disidenta Liou Sia řekla, že je rozhodnutím Nobelova výboru nadšena, a naléhavě vyzvala čínskou vládu, aby jejího muže propustila. „Je to povzbuzení pro demokratické hnutí,“ řekl i aktivista Jao Li-fa. „Mezinárodní společenství ukazuje, že se zajímá o ty, kteří se v Číně spolupodílí na demokratickém hnutí a prosazují lidská práva,“ dodal Jao.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že ocenění Lioua „je uznáním stoupající mezinárodní shody na zlepšování praxe a kultury lidských práv po celém světě“. Zároveň vyjádřil víru, že rozdílné pohledy na rozhodnutí Nobelova výboru nebudou ztěžovat celosvětový pokrok v oblasti lidských práv.

Exprezident Václav Havel, který byl jedním z těch, kdo čínského disidenta nominovali, považuje Lioua za „přesně ten typ angažovaného občana, kterému takové ocenění náleží“. Havel dále pochválil Nobelův výbor, že se nenechal zastrašit čínským varováním a nenadřadil ekonomické zájmy lidským právům. Ocenění Lioua přivítal slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda, který nominaci čínského disidenta před rokem také podpořil. „Jde o mimořádný projev úcty a respektu vůči všem, pro které jsou lidská práva nedělitelná a lidská svoboda hodnotou zásadního významu,“ uvedl.

Také Lecha Walesu, bývalého polského prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír, rozhodnutí Nobelova výboru potěšilo. „Jsem rád, že se svět konečně bude muset rozhodnout, zda stojí za hodnotami Západu, nebo zda dovolí porušování lidských práv,“ prohlásil Walesa, který také řekl, že Číně je třeba pomoci, aby vstoupila na společnou cestu hodnot.

„Toto ocenění může mít skutečný dopad, jen pokud vyvolá větší mezinárodní tlak na Čínu, aby Lioua propustila spolu s četnými dalšími vězni svědomí, kteří strádají v čínských vězeních za to, že uplatňovali svoje právo na svobodu projevu,“ uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.