Vatikán k OSN: Ukončete izraelskou okupaci arabských území

Vatikán/Jeruzalém - Vatikán vyzval mezinárodní společenství, zejména Organizaci spojených národů, aby prosazením již schválených rezolucí OSN ukončilo izraelskou okupaci arabských území. Stalo se tak podle agentury AFP na synodu biskupů k Blízkému východu za účasti papeže Benedikta XVI. ve Vatikánu. Synod podle AFP také dospěl k závěru, že Izrael nemůže Bibli využívat k ospravedlnění okupace palestinských území.

„Izrael se nemůže opírat o biblický pojem 'zaslíbená země' k ospravedlnění návratu Židů do Izraele a k vyhošťování Palestinců,“ řekl americký arcibiskup Cyrille Salim Bustros.

Podle něj pro křesťany nelze mluvit o zaslíbené zemi pro židovský národ, jak se o tom píše ve Starém zákoně, protože tento slib byl zrušen příchodem Krista. Poté se hovoří o zaslíbené zemi jako o království Božím, které pokrývá celou zemi jako jedno království míru, lásky, rovnosti a spravedlnosti, tvrdí americký arcibiskup. „Už neexistuje preferovaný lid, vyvolený lid, protože všechny ženy a všichni muži všech zemí se stali vyvoleným lidem,“ dodal Bustros.

Závěry biskupského sněmu ve Vatikánu (zdroj: ČT24)

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Yigal Palmor v reakci na prohlášení synodu řekl, že teologické disputace ohledně interpretace posvátných textů Bible skončily se středověkem. „Nepokládal bych za rozumné je oživovat,“ dodal. Palmor také reagoval na výzvu synodu křesťanům, aby na Blízkém východě zůstali. „Izrael je jedinou zemí na Blízkém východě, kde se počet křesťanů během let zvýšil, a pochopitelně vřele vítá jejich přítomnost,“ řekl Palmor.

Synod se ve výzvě k ukončení izraelské okupace arabských území podle AFP odvolal především na rezoluci číslo 242, kterou Rada bezpečnosti OSN odsoudila v listopadu 1967 to, že Izrael získal válkou arabská území, a vyzvala židovský stát k opuštění okupovaných území. Na tuto rezoluci pak navazovalo několik dalších.

Bible a korán
Zdroj: ČT24
Vydáno pod