Čína hlásí pandí baby boom

Peking – Ohrožené pandy velké zažívají letos v Číně doslova populační boom. V zajetí se podařilo odchovat rekordní počet mláďat. Odborníci tuto informaci považují za úspěch chovatelů a za naději pro tento ohrožený druh zvířat známý svou nízkou plodností. V tomto roce se narodilo v čínských rezervacích, zoologických zahradách či chovných stanicích 19 mláďat.

Nejnovějším přírůstkem jsou dvojčata pandích „holčiček“, které minulý týden porodila v rezervaci panda velká jménem Jo Jo. Letošní „baby boom“ pand přičítají experti lepším poznatkům o výživě pand, umělému oplodnění, znalostem genetiky a v neposlední řadě také vytvoření přirozenějšího prostředí pro pandy, které má vliv na jejich lepší život.

Pandy kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožují ovšem také pytláci a nízká míra reprodukce. Samice mívají ve volné přírodě mládě většinou jen jednou za dva nebo tři roky. Míra plodnosti zvířat chovaných v zajetí je dokonce ještě nižší. Samice pand mají schopnost zabřeznout jen tři dny v roce, což je dalším z důvodů, proč je tento druh tak ohrožen.

Díky umělému oplodnění zvýšili badatelé počet pand v zajetí na více než 300 jedinců, což je počet, který by podle expertů měl zůstat stálý. „Rádi bychom odchovali každý rok stejné množství pand. Chceme tak docílit početně stabilního stavu populace, abychom se vyvarovali křížení příbuzných jedinců, ke kterému by došlo, kdyby bylo málo nepříbuzných pand.“

Umělé oplodnění začali odborníci u pand uplatňovat poté, co někteří z pandích samců chovaných v zajetí nebyli při rozmnožování úspěšní. Chovatelé se snažili podpořit málo aktivní samce k páření i pomocí jakéhosi „pandího porna“. Tuto metodu čínští vědci označili za úspěšnou a používá se i v dalších zoologických zahradách na celém světě.

V současné době ve volné přírodě žije pouze 1600 pand, většinou v provincii S˙-čchuan na jihozápadě Číny.

  • Mláďata pandy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134120.jpg
  • Mláďata pandy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1342/134123.jpg