Sopečná erupce na Jávě zabila už 25 lidí

Jakarta - Již 25 lidských životů si vyžádala erupce sopky Merapi na indonéském ostrově Jáva. Vulkán, jehož jméno znamená Ohňová hora, několikrát po sobě vychrlil dým a popel až do několikasetmetrové výšky. Po úbočích se valily kameny. Úřadům se podařilo evakuovat většinu lidí žijících ve stínu hory. Merapi se řadí mezi velmi aktivní sopky, naposledy chrlila lávu před čtyřmi lety.

Den po výzvě k okamžité evakuaci už úřady uposlechli skoro všichni z 12 tisíc obyvatel žijících na úpatí. Ještě včera váhali, jestli mají ze svých vesnic odejít. O správnosti takového kroku je přijel do evakuačních center ujistit viceprezident země. „Kvůli Merapi jsme vyhlásili nejvyšší stupeň pohotovosti, je potřeba, abyste tu všichni zůstali, tady jste v bezpečí,“ řekl v evakuačním centru viceprezident Boediono.

Z ohrožených míst ale odešli hlavně starší lidé a děti, zatímco většina dospělých setrvávala do poslední chvíle. V důsledku erupce přišlo o život 25 lidí, včetně dvouměsíčního nemluvněte, které v panice jeho matka při útěku zapomněla doma. S popáleninami od popela bylo hospitalizováno 20 lidí; tři v nemocnici zemřeli, další těla byla nalezena v domcích na svahu hory. Mezi mrtvými jsou i dva záchranáři, novinář a muž pokládaný za duchovního strážce posvátné hory.

Merapi dál zaměstnává geology a připravuje jim úžasnou podívanou. Kužel odhadem ze sedmi a půl milionu kubíků lávy hrozí vylitím na jižní svahy hory, vulkán už setřásá laviny kamení. Přírodní divadlo doprovází silný hluk, který je slyšet až sedm kilometrů daleko.

V roce 1994 vulkán ukázal svou smrtící sílu, když výron lávy a plynů zabil přes 60 lidí. Jen ti nejstarší obyvatelé ale pamatují poslední mohutný výbuch z roku 1930, který stál život třináct set obětí. V Indonésii se nachází 129 aktivních vulkánů. Oblast je náchylná k erupcím a otřesům půdy kvůli své poloze na takzvaném „ohnivém prstenci“, zóně s rozsáhlou sopečnou aktivitou, která zahrnuje tři čtvrtiny aktivních i spících sopek z celého světa.

Evakuovaní obyvatelé
Zdroj: ČT24