Počet obětí cholery na Haiti se blíží třem stovkám

Port-au-Prince – Epidemie cholery na Haiti si vyžádala už 284 obětí, v nemocnicích je dalších více než tři a půl tisíce nakažených. Ještě v pondělí přitom OSN hlásila, že se situace stabilizovala a že nových případů je méně. Vysoce infekční nemoc se objevila před několika dny v severní části ostrova. Na vině je špatný stav pitné vody. Dnes zemřelo 25 nakažených a nově hospitalizováno bylo 270 nemocných.

Zdravotníci se obávají, že se nemoc rozšíří až do hlavního města Port-au-Prince, kde od lednového zemětřesení žijí statisíce Haiťanů v provizorních stanových táborech. Úřady se domnívají, že se infekce rozšířila z řeky Arbonite, do které kvůli několikadenním dešťům vytekly přeplněné latríny obsahující zárodky cholery. Ta přitom byla na Haiti vymýcena už před více než sto lety.

S haitským ministerstvem spolupracuje při potírání epidemie několik týmů organizace Lékaři bez hranic (MSF), která působí v nejhůře zasažených oblastech a připravuje se na možnost rozšíření epidemie. V oblasti severně od hlavního města ošetřila několik stovek nemocných; noví pacienti jsou prý v méně vážném stavu. Podle koordinátorky MSF Federiky Nogarottové „to nasvědčuje tomu, že lidé dodržují preventivní opatření a v komunitách roste povědomí o potřebě vyhledat zdravotnickou pomoc již při prvních příznacích nemoci“.

V zařízeních MSF v Port-au-Prince dosud cholera potvrzena nebyla, přijato tu však bylo několik desítek pacientů s průjmem. Průjmová onemocnění, která nejsou způsobena cholerovou infekcí, jsou v Port-au-Prince od zemětřesení 12. ledna 2010 relativně běžná.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná. Nemoci lze čelit například podáváním roztoku neznečištěné vody, cukru a soli. Tato léčba je obyvatelům Haiti doporučována v rozhlasovém a televizním vysílání.

Epidemie cholery na Haiti
Zdroj: ČTK/AP/Sophia Paris