Jemen zpřísňuje kontroly na letištích

Washington/Saná – Jemen zpřísňuje bezpečnostní opatření na letištích poté, co ze země teroristé odeslali balíčky s výbušninami do USA. Nálože byly objeveny v nákladních letadlech v Dubaji a Británii. Jemenská policie také oznámila, že studentka, kterou o víkendu zatkli, balíčky ze země neposlala. Teroristi jen zneužili její osobní údaje.

„Uplatňujeme výjimečně důkladná opatření při kontrole zavazadel odbavovaných na jemenských letištích. Každý kus nákladu a zavazadel bude pečlivě prohledán,“ oznámil jemenský úřad pro civilní letectví. Právě z Jemenu někdo odeslal pomocí zásilkových služeb FedEx a UPS balíčky s výbušninami. Ty byly odhaleny v nákladních letadlech v Dubaji a Velké Británii. 

Jemen také žádá zpřísnění kontrol u dopravců. Ti budou muset lépe prověřovat, kdo odesílá z Jemenu balíčky do zahraničí. Jemenská policie v sobotu zatkla studentku, která měla oba balíčky poslat. Na zásilkách bylo číslo jejího telefonu. Policie dnes ale oznámila, že dívka zásilky neodeslala, jeden balík podala žena a druhý muž. Ti zneužili dívčiny osobní údaje. 

Studio ČT24 o opatřeních v Jemenu (zdroj: ČT24)

Kdo ale vlastně výbušniny do USA poslal, se zatím neví, k akci se zatím nikdo nepřihlásil. Předpokládá se ale, že jde o radikály z jemenské odnože al-Káidy. Ta totiž stála i za nepovedeným vánočním pokusem o útok na letadlo do Detroitu. V balíčcích se našla stejná výbušnina, jakou použil i vánoční terorista Umar Farouk Abdul Mutallab. Ten prošel v Jemenu výcvikem v táboře al-Káidy.

Británie se do Jemenu nechystá

Vrchní velitel britské armády David Richards dnes v rozhovoru pro BBC uvedl, že Británie neuvažuje o vojenské intervenci v Jemenu kvůli tamní odnoži al-Káidy. „Vojenská intervence se nepovažuje za správný přístup,“ řekl Richards. „Jemenská vláda si nemyslí, že by potřebovala naši pomoc,“ dodal a zdůraznil, že Jemenci stojí na straně Západu v boji proti terorismu. „Naše role je být jim nablízku a pomoci jim, kde budou potřebovat,“ řekl také Richards. Británie se podle něj ale bude dál soustředit na Afghánistán a Pákistán a na zdejší radikální islámské skupiny.  

Německo zakázalo lety do Jemenu

Německo dnes upravilo svůj styk s Jemenem. Byl prodloužen víkendový zákaz nákladních letů z Jemenu a do Jemenu. Německo nově zakázalo i osobní lety. Leteckou zásilkovou dopravu z Jemenu zastavily o víkendu i další evropské země. Německá vláda dnes vyzvala ke společnému postupu na úrovni Evropské unie a ke koordinaci přijímaných opatření s USA.